Bağlam Temelli Laboratuvar Uygulamaları Çerçevesinde Öğretmen Adaylarının Edinimlerine Dair Görüşlerinin Belirlenmesi - Aköz, Osman; Çeliker, Huriye Deniş; Genç, Hasan (Fırat University, 2026)
Araştırmada ısı ve sıcaklık konusunda bağlam temelli öğrenmeye dayalı kurgulanan laboratuvar uygulaması kapsamında öğretmen adaylarının edinimlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma durum çalışması yöntemi ile temellendirilmiştir. Bu çalışmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda 2023-2024 eğitim öğretim yılında 3. Sınıf fen bilimleri öğretmen adayları çalışma grubu olarak seçilmiştir. Çalışma sürecinde geliştirilen doküman inceleme formu kullanılmıştır. Konuya dair belirtilen formun geliştirilme sürecinde formda yer alan açık uçlu sorulara ilişkin konuya ilişkin bilimsel niteliği olan makalelerden yararlanılmıştır. Doküman inceleme formu ile elde edilecek verilerin geçerliliğini arttırmak amacıyla süreçte geliştirilen gözlem formları doldurulmuş ve video kayıtlar alınmıştır. Öğretmen adaylarının bağlam temelli öğrenmeye dayalı laboratuvar uygulamaları kapsamında edinimlerine yönelik görüşleri, süreçte doldurulan gözlem formları ve video kayıtların bütüncül olarak incelenmesi için içerik analizi yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; öğretmen adaylarının uygulama sürecinde günlük hayatla ilişkilendirme, deney düzeneği kurma, veri toplama ve kalıcı öğrenme ortamlarının oluşturulması konularına ilişkin deneyim elde ettikleri bununla birlikte teorik ve uygulama etkinliklerinde aktif rol oynayan öğretmen adaylarının bazı kavramların ilişkisel bağlantıları konusunda sahip oldukları bilgilerinde değişiklik olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının uygulama sürecinde işbirlikli çalışma, iletişim kurma, eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerileri geliştirdikleri değerlendirilmektedir.

Araştırmada ısı ve sıcaklık konusunda bağlam temelli öğrenmeye dayalı kurgulanan laboratuvar uygulaması kapsamında öğretmen adaylarının edinimlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma durum çalışması yöntemi ile temellendirilmiştir. Bu çalışmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda 2023-2024 eğitim öğretim yılında 3. Sınıf fen bilimleri öğretmen adayları çalışma grubu olarak seçilmiştir. Çalışma sürecinde geliştirilen doküman inceleme formu kullanılmıştır. Konuya dair belirtilen formun geliştirilme sürecinde formda yer alan açık uçlu sorulara ilişkin konuya ilişkin bilimsel niteliği olan makalelerden yararlanılmıştır. Doküman inceleme formu ile elde edilecek verilerin geçerliliğini arttırmak amacıyla süreçte geliştirilen gözlem formları doldurulmuş ve video kayıtlar alınmıştır. Öğretmen adaylarının bağlam temelli öğrenmeye dayalı laboratuvar uygulamaları kapsamında edinimlerine yönelik görüşleri, süreçte doldurulan gözlem formları ve video kayıtların bütüncül olarak incelenmesi için içerik analizi yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; öğretmen adaylarının uygulama sürecinde günlük hayatla ilişkilendirme, deney düzeneği kurma, veri toplama ve kalıcı öğrenme ortamlarının oluşturulması konularına ilişkin deneyim elde ettikleri bununla birlikte teorik ve uygulama etkinliklerinde aktif rol oynayan öğretmen adaylarının bazı kavramların ilişkisel bağlantıları konusunda sahip oldukları bilgilerinde değişiklik olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının uygulama sürecinde işbirlikli çalışma, iletişim kurma, eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerileri geliştirdikleri değerlendirilmektedir.
Bağlam Temelli Laboratuvar Uygulamaları Çerçevesinde Öğretmen Adaylarının Edinimlerine Dair Görüşlerinin Belirlenmesi
Keywords: Educational Psychology; Eğitim Psikolojisi