E-Cam/Epoksi Kompozitlerde Lif Doğrultularının Gerilme Gevşeme Davranışı Üzerindeki Etkisi - Özen, Mustafa (Fırat University, 2017)
Bu çalışmada, E-cam elyaf takviyeli epoksi matrisli kompozit plakalarda lif doğrultularının malzemenin gevşeme özelikleri üstündeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Bu kapsamda, Vakum destekli reçine infüzyon yöntemi (VDRİY) kullanılarak imal edilen kompozit plakalardan 0?, 90? ve 45? doğrultularında çekme numuneleri hazırlanmıştır. İlk olarak statik çekme testi sonucunda malzemelerin çekme dayanımları, yüzde uzamaları ve Elastisite Modülleri tespit edilmiş. Daha sonra yüzde uzama değeri 0.5 seçilerek gevşeme testleri yapılmıştır. Gerilme – gevşeme oranının lif doğrultusuyla ilgili olduğu görülmüştür. Yapılan deneyler sonucunda maksimum gevşemenin 45? oryantasyonlu numunelerde gerçekleşirken minimum gevşemenin 0? konfigürasyonlu numunelerde gerçekleştiği gözlemlenmiştir.

In this study, the effects of fiber orientations on the stress relaxation behavior of composite plates reinforced with E-glass fiber and epoxy matrix were experimentally investigated. In this scope, tensile samples were prepared in 0 °, 90 ° and 45 ° directions from the composite plates manufactured by Vacuum Assisted Resin infusion Method (VARIM). Firstly, the ultimate tensile strength, strain and modulus of elasticity of the materials were determined from the results of the static tensile test. After that, the strain value was selected as 0.5 and relaxation tests were performed. It is seen that the stress - relaxation ratio is directly related to the fiber orientation. It has been observed that the maximum stress-relaxation rate takes place at 45 ° oriented specimens while the minimum stress-relaxation rate takes place at 0 ° configuration specimens.
The Effect of Fiber Directions on Stress – Relaxation Behavior of EGlass/Epoxy Composites