KÜRESELLEŞEN DÜNYADA EĞİTİMİN YENİ ÖNCELİĞİ: DÜŞÜNMEYİ ÖĞRENME - Uysal, Ahmet; Tezci, Erdoğan (Fırat University, 2004)
Küreselleşmenin ortaya çıkmasıyla birlikte insan hayatı yeniden şekillenmiştir. Bu durum bireyleri ve kurumları yeni dönemin bir sonucu olarak köklü değişimlere itmiş, düşünmeyi öğrenmeyi insan hayatının en temel becerisi haline getirmiştir. Toplumsal bir kurum olan okul ve diğer eğitim ilgililerinin eğitimdeki bu yeni paradigmayı öncelikli olarak ele alması ve süreçlerini de yeni bilgininin özelliklerine göre yapılandırmasına bağlıdır. İnsan hayatını kolaylaştıran bilginin hız, kapsam ve geçerliliğinin değişmesi, buna uyum sağlayamayan bireyleri ve toplumları beraberinde birtakım problemlerle karşı karşıya getirmektedir. Bu sebeple doğru bilgiye ulaşma, seçme ve kullanma becerisinin geliştirilmesi gereklidir. Bu da fertlerin düşünme güçlerinin geliştirilmesiyle mümkündür.