AVRUPA’NIN DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜMÜNDE UZUN DÖNEM YAŞLI BAKIMININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Karadağ, Hüseyin; Akyıldız, Nihal Arda (My University, 2019)
Son yüzyılda yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmeler ile sağlık alanında yaşanan değişimler;doğuşta beklenen ortalama yaşam süresini uzatmıştır. Doğuşta beklenen ortalama yaşamsüresinin uzaması ve sosyo-ekonomik hayattaki değişimler sonucu doğurganlık oranındakiazalma, dünyada yaşlı nüfus oranında önemli artışlar getirmiştir. Özellikle gelişmiş dünyadayer alan Avrupa ülkelerinde demografik değişim ve sonuçları çok daha erken görülmeyebaşlanmıştır. Bu demografik dönüşüm ülkeleri yeni güçlükler ile karşı karşıya getirmiştir.Ortalama yaşın büyümesi ve bağımlılık oranının artması nedeniyle yaşlanma; kamuharcamaları, bütçe disiplinlini ve iş gücü arzı üzerinde baskı oluşturmaktadır. Yaşlanmaproblemi ile karşı karşıya olan ülkeler sağlık, uzun dönem bakım ve diğer sosyal güvenlikaraçlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için sosyal politikalarını ve altyapılarını bu yeniduruma adapte etmek zorundalar.
Keywords: Kamu Yönetimi; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Sosyoloji