Öğrenim Düzeyi ve Suç: Suç-Okul İlişkisi Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma - Kızmaz, Zahir (My University, 2004)
Bu araştırma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde bulunan bazı cezaevlerindeki 960 hükümlü üzerine gerçekleştirilmiş bir alan çalışmasının bulgularının değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Burada, suç değişkenleri içerisinde sadece suç ve öğrenim ilişkisi üzerine odaklanmıştır. Ancak, söz konusu iki değişken arasındaki ilişkinin, büyük ölçüde okul teması üzerinden çözümlenmesi hedeflenmiştir. Bu araştırmada; suçluların büyük bir oranın, düşük düzeyde öğrenim görünümüne sahip olduğu görülmektedir. Bu konuda yapılmış diğer araştırmalar da, öğrenim düzeyinin ve okul ile ilintili değişkenlerin, suçluluğun önemli göstergeleri arasında yer aldığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular; öğrenim veya eğitim olgusunun, bireylerin davranışlarının toplumsal değer ve hukuksal yapı ile örtüşen bir nitelikte gerçekleşip gerçekleşmemesinde, büyük bir önem taşıdığı anlamına gelmektedir.
Keywords: Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Sosyoloji