İKİNCİ VE DÖRDÜNCÜ PARMAK ORANININ (2P:4P) HİPERTANSİYON İLE İLİŞKİSİ - SERVİ, REFİK (Fırat Üniveristesi, 2023)
Hipertansiyon; dünya genelinde kardiyovasküler olaylar, hedef organ hasarı, erken ölüm ve sakatlık için birincil risk faktörüdür. Hipertansiyonun patofizyolojisi karmaşıktır ve cinsiyet dahil birçok faktörden etkilenmektedir. Cinsiyet hormonları kan basıncının düzenlenmesi, kardiyovasküler risk faktörlerini ve komorbiditeleri farklı şekilde etkilemektedir. Homeobox genleri prenatal dönemde hem parmakların gelişiminden hem de ürogenital sistemlerin oluşmasında rol oynar. Elin ikinci (2P) ve dördüncü parmak (4P) uzunluklarının oranı (2P:4P) prenatal dönemdeki cinsiyet hormonlarından etkilenir. Bu çalışma; kan basıncının düzenlenmesinde ve cinsiyetler arasında yaygınlığı farklı olarak görünen hipertansiyon ile cinsiyet hormonlarının etkisi altında gelişen el parmak uzunluk oranları arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmak amacıyla yapıldı. Hipertansiyon tanılı 200 erkek ve 200 kadın toplam 400 kişi ve aynı sayıda 400 sağlıklı kişi çalışmaya katıldı. Hipertansiyon ve kontrol grubunda bulunan kişilerin boy uzunlukları, ağırlıklar ve vücut kitle indeksleri hesaplandı. Her iki el için 2P ve 4P uzunlukları, el uzunluğu, el genişliği ölçüldü. 2P:4P oranları ve el indeksleri hesaplandı. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics Versiyon 22.0 paket programı kullanıldı. Vücut kitle indeksi (VKİ) kontrol grubunda normal kilo kategorisinde olduğu, hipertansiyon hastalarının ise fazla kilolu kategorisinde olduğu belirlendi (p<0,001). Kadın hipertansiyonun, kadın kontrol grubuna göre sadece sol elinde el indeksleri daha büyüktü (p<0,001). Erkekler arasında her iki elde de herhangi bir anlamlı istatistiksel sonuca ulaşılmadı. 2P:4P oranı hipertansiyon grubundaki kadınlarda ve erkeklerde kontrol grubuna göre daha yüksek olup her iki el içinde geçerliydi (p<0,05). İleride yapılacak kapsamlı çalışmalar sonucunda, doğumdan itibaren 2P:4P oranının hipertansiyon riskinin belirlenmesinde kullanılabilecek bir ölçüm yöntemi olabileceği ve böylece risk grubundaki insanları tanı ve tedavi seçeneklerine olanak sağlayabileceği düşünüldü. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, 2P:4P, el, parmak

Hypertension is the primary risk factor for cardiovascular events, target organ damage, premature death and disability worldwide. The pathophysiology of hypertension is complex and is influenced by many factors, including gender. Sex hormones affect the regulation of blood pressure, cardiovascular risk factors and comorbidities differently. Homeobox genes play a role in both the development of the fingers and the formation of the urogenital systems in the prenatal period. The ratio of second finger (2P) and fourth finger (4P) lengths (2P:4P) is affected by sex hormones in the prenatal period. In this study, it was aimed to reveal the relationship between the regulation of blood pressure and the prevalence of hypertension, which is different between the sexes, and finger length ratios developed under the influence of sex hormones. 400 people, 200 men and 200 women, who were diagnosed with hypertension, and the same number of healthy people participated in the study. Height, weight and body mass index of people in hypertension and control groups were calculated. Second and fourth finger lengths, hand width and hand length were measured for both hands. 2P:4P ratios and hand indexes were calculated. IBM SPSS Statistics Version 22.0 package program was used for statistical analysis of the data. Body mass index was determined to be in the normal weight category in the control group, and in the overweight category of the hypertension patients (p<0.001). Only the left hand index of female hypertension was greater than the female control group (p<0.001). No statistically significant results were found in either hand among men. The 2P:4P ratio was higher in both men and women in the hypertension group than in the control group and was valid for both hands (p<0.05). As a result of comprehensive studies to be carried out in the future, the 2P:4P ratio from birth can be a measurement method that can be used to determine the risk of hypertension, thus enabling diagnosis and treatment options for people in the risk group. Keywords: Hypertension, 2P:4P, hand, finger
The relationship with hypertension of the second and fourth finger ratio (2P:4P)
Keywords: Anatomi