Nitrik Oksitin İnsan Sağlığındaki Önemi ve Üretimini Arttırıcı Moleküller - Sarı, Aysel (E-Journal of New World Sciences Academy, 2020)
İnsan vücudunda yaygın olarak bulunan, birçok hastalıkta öneme sahip olan nitrik oksid gaz formundadır. Merkezi sinir sisteminde nöronal ikincil mesajcı görevini yapan, nörotransmiter NO’in, öğrenme ve bellek işlevinde oldukça etkendir. L-arginine gıdalarla alınan bir amino asittir. L-argininden üretilen NO kan dolaşımını kolaylaştırır, endotelya aktivitesinin düzenlenmesinde rol oynar. Diğer bir amino asit L-ciltrulline, L-arginine benzer bir moleküldür ve NO kaynağıdır. Kırmızı et, balık, tavuk, baklagiller, fındık, kavun, C, E vitaminleri içeren bazı doğal gıdalar içinde L-argainine ve L-ciltrulline birçok besinde bulunmaktadır. Bu günlük beslenme için önemlidir. Ayrıca yeterli miktarda alınmaz ise etkisi düzenli olarak görülmemektedir. NO kalp ve damar sistemi, romatizma, felç, alzaimer gibi birçok hastalıkta etken olduğu gibi merkez sinir sistemi, anksiyete, depresyon ve şizofreni gibi psikiyatrik hastalar da nitrat seviyesi ile ilişkilidir. Bu çalışmada, NO’in metabolizmadaki önemi açıklanmıştır.
Keywords: Engineering; Mühendislik