ROTATOR MANŞET YIRTIĞI OLAN HASTALARDA BİSEPS TENOTOMİSİN KLİNİK SONUÇLARA ETKİSİ - ÖNCE, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Rotator manşet yırtıkları omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığının en sık sebeplerinden biridir. Bu yırtıkları tamir etmek için bazı yöntemler tanımlanmıştır. İlk tarif edilen ameliyatların hepsi açık cerrahi yöntemler ile yapılmaktaydı, ancak teknolojinin ve cerrahi tekniklerin gelişmesiyle birlikte günümüzde bu ameliyatlar tamamen kapalı bir yöntem olan artroskopik teknikle yapılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, artroskopik rotator manşet tamiri yapılan hastalarda biceps tenotomisinin fonksiyonel ve radyolojik sonuçlar üzerine olan etkisini araştırmaktır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında Mart 2013 ile Temmuz 2017 tarihleri arasında rotator manşet yırtığı olan hastalarda, yırtık tamirine ek olarak artroskopik biseps tenotomisi uygulanan ve uygulanmayan hastalar geriye dönük olarak yapılan dosya incelemesi sonucu belirlendi. Seçmiş olduğumuz kriterlere uyan ve ulaşabildiğimiz hastalar klinik ve radyolojik değerlendirilme için kontrole çağrıldı. Kontrole gelen hastalar klinik (Modifiye Constant-Murley skorlaması), fonksiyonel (Bilimsel araştırma projesi oluşturarak geliştirdiğimiz izokinetik dinamometre cihazı yardımıyla bilateral dirsek fleksiyon gücü ve bilateral ön kol supinasyon gücü ölçümü), radyolojik (tenotomi uygulanan omuzlarda USG ile biseps uzun başının olukta olup olmaması), kozmetik açıdan (Temel Reis bulgusunun varlığı) değerlendirildi. Son kontrolleri yapılabilen toplam 66 hasta ile çalışma tamamlandı. 40 hastaya tenotomi yapılmışken 26 hastaya tenotomi yapılmamıştı. Hastaların 25'i erkek, 41'i kadındı. Tenotomi yapılan hastalarda ortalama yaş 58,17±7,95 ve takip süresi 28,7 ay, tenotomi yapılmayan hastalarda ise ortalama yaş 60,61±4,66 ve takip süresi 35,28 aydı. Yaş ve takip süresine göre yapılan karşılaştırmada 2 grup arasında anlamlı fark görülmedi (p>0,05). Klinik olarak Modifiye Constant-Murley skorlamasına göre iki grup arasında anlamlı fark görülmedi (p>0,05). Fonksiyonel açıdan ön kolun fleksiyon ve supinasyon kuvvetlerinde iki grup arasında anlamlı fark görülmedi (p>0,05). Ancak her hastanın ameliyat olan tarafla olmayan taraf arasındaki kas kuvvetinde anlamlı fark görüldü (p<0,05). Tenotomi yapılan gurupta görülmesi beklenen bulgulardan biri olan Temel Reis bulgusu 3 hastada (%7,5) görüldü. Bu hastaların diğer hastalara göre daha zayıf oldukları ve ciltaltı yağ dokularının daha ince olduğu görüldü. Ancak bu hastalarda kramp ağrıları olmadığından ve "Temel Reis" bulgusu hafif derecede görüldüğünden hastalar bunu fark etmiyorlardı ve hasta memnuniyeti yüksekti. Bu hastalarda kramp ağrılarına ve biseps oluğunda hassasiyete rastlanmadı. Radyolojik olarak USG ile biseps uzun başının biseps oluğundaki lokalizasyonu değerlendirildi. Biseps uzun başı biseps oluğunda görülmeyen hastalarda bile "Temel Reis" bulgusunun nadiren geliştiği gözlendi. Bu çalışmanın sonucuna göre her iki grupta başarlı sonuçlar elde edildi. Hasta memnuniyetiyle beraber birçok parametreyi değerlendirdiğimiz Modifiye Constant Murley klinik skorlamasında her iki grupta da memnuniyet yüksekti. Anlamlı bir fark oluşturacak kadar olmasa da tenotomi yapılan gruptaki memnuniyet skoru (%89,83) tenotomi yapılmayan gruba göre (%86,19) daha yüksekti. Günlük fonksiyonel aktivite için biseps tenotomisi uygulamasının olumsuz bir etki oluşturmadığı gözlendi. Anahtar Kelimeler: Rotator manşet, artroskopik tamir, biseps, tenotomi

Rotator cuff rupture is one of the most common cause of shoulder pain. Several tecniques are defined to repair this ruptures. In early time, all of the surgical techniques were based on open repair, but today, thanks to development of technology and surgical techniques, all this repairs can be done with arthroscopic tecnique. The aim of this study is research for functional and radiological results of biceps tenotomy in the patients have rotator cuff rupture that repaired with arthroscopic tecnique. Between March 2013 and July 2017, in the Department of Orthopedics and Traumatology of Fırat University Medical Faculty, the patients with rotator cuff rupture were divided in two groups retrospectively as biceps tenotomy was performed or not performed in addition to arthroscopic cuff repair. The patients who have inclusion criteria was invited to our hospital for clinical and radiological evaluation. Then they were evaluated clinically (Modified Constant-Murley was applied), functionally (bilaterally elbow flexion strength and forearm supination strength measured with the help of isokinetic dynamometer device the we developed as a scientific research project), radiologically (on tenotomy applied side, ultrasonic examination was performed for the long head of biceps was in groove or not), cosmeticly (Popeye's sign was occured or not). The study was completed with a total of 66 patients whose final controls were performed. Tenotomy had been performed in 40 patients and tenotomy had not been performed in 26 patients. 25 of the patients were male and 41 were female. The mean age was 58,17 ± 7,95 years in patients who underwent tenotomy and 28,7 months for the follow-up period, the mean age was 60,61 ± 4,66 years and the duration of follow-up was 35,28 months. No significant difference was observed between the two groups according to age and follow-up period (p>0,05). There was no significant difference between the two groups according to the Modified Constant-Murley scoring (p>0,05). Functionally, there was no significant difference between the two groups in the flexion and supination strengths of the forearm (p>0,05). However, in each patient, a significant difference was observed in muscle strength between operative side and the non-operative side (p <0,05). One of the findings that was expected to be seen in the tenotomy group was Popeye's Sign and found in 3 patients (7,5%). These patients were thinner than the other patients and the subcutaneous fat tissues were slimmer. Because of these patient did not have any pain and the Popeye's sign was mild, they did not notice this so the patient satisfaction was high. Any cramp pain and sensitivity in the biceps groove were not observed in these patients. Radiographically, the localization of the biceps long head in the biceps groove was evaluated with ultrasound. Even in patients whom the long head of biceps were not seen in the groove, this study suggested that the Popeye's sign was rare. According to the results of this study, successful results were obtained in both groups. In the Modified Constant Murley clinical scoring we evaluated the many parameters with patient satisfaction, the satisfaction in both groups was high. The satisfaction score in the tenotomy group (89,83%) was higher than the non-tenotomy group (86,19%), although not a significant difference. It was observed that the application of biceps tenotomy did not have a negative effect for daily functional activity. Keywords: Rotator cuff, arthroscopic repair, biceps, tenotomy
The effect of biseps tenotomy on clinical results in patients with rotator cuff tears
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji