ÖĞRETMEN ADAYLARININ STRES DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN ANALİZİ - Akpınar, Burhan (Dicle Üniversitesi, 2013)
Bu araştırmada amaç, öğretmen adaylarının stres düzeylerini bazı demografik değişkenler çerçevesinde incelemektir. Toplam 1587 öğretmen adayının katıldığı araştırmada, Akın ve Çetin (2007) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan “Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, t-testi, varyans analizi ve scheffe test teknikleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları; öğretmen adaylarının stres düzeylerinin ‘genelde stresli’ durumda olduğu ve bu stres düzeylerinin cinsiyet, aile, sigara ve alkol kullanma, barınma durumu ve öğrenim görme durumu değişkenlerine göre farklılaşmadığını göstermiştir. Ancak öğretmen adaylarının stes düzeylerinin, atanma kaygısı, bölümü tercih şekli, öğretim elemanlarının dersteki tavırları ve gelir durumu değişkelerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulgularına ulaşılmıştır. Araştırmada bu bulgular, literatür çerçevesinde ele alınıp, tartışılarak bazı sonuçlara ulaşılmış ve buna göre birtakım öneriler sunulmuştur.

The purpose of this study is to examine the stres level of candidate teachers in terms of some demographic variables. In this study which has been carried out with the participation of total 1587 candidate teachers ’’Scale of Depression, Anxiety and Stress’’ is used which is translated to Turkish by Akın and Çetin (2007). In analysis of data, arithmetic mean, t-test, variance analysis and Scheffe test techniques were used. Analysis results show that stress level of candidate teachers doesn’t differentiate according to gender, family, smoking and alcohol, accomodation and education variables. However, it is found that the stress level of candidate teachers differentiates meaningfully according to variables such as; worry of appointment, the way of choosing the department, the lecturers’ attitude during the lesson and income. In this study, a deduction has been made by evaluating and discussing all findings within the scope of literature, and some proposals have been suggested.
Analysis of Candidate Teachers’ Stress Level in Terms of Different Variables