Kuveyt üzerinde Osmanlıİngiliz mücadelesi - Murat, Turgay (My University, 2013)
Coğrafi konum olarak Basra Körfezi kıyılarında yer alan Kuveyt, ilk çağlardan itibaren birçok devletin hâkimiyet sahası içerisinde yer almış ve mücadelelere sahne olmuştur. 16. yüzyılda Osmanlı Devletinin hâkimiyetine giren Kuveyt, bu dönem içerisinde en huzurlu dönemini yaşamıştır. Ancak Osmanlı Devletinin güç kaybetmeye başladığı 19. yüzyıla gelindiğinde bu bölge sömürgeci güçlerin çatışma sahası haline gelmiştir. Devrin büyük sömürgeci güçlerinden biri olan İngiltere, Basra Körfezine ve dolayısıyla da Kuveyte hâkim olabilmek amacıyla Osmanlı Devleti ile mücadele içerisine girmiştir. İngiltere, aynı zamanda önemli bir liman merkezi olan Kuveyte peş peşe ticarî şirketlerini kaydırmış, öte yandan Kuveyte tamamen hâkim olabilmek amacıyla Arap kabileleri arasındaki çatışmalardan istifade etmenin yollarını aramıştır. Diğer Arap Şeyhliklerine karşı sürekli olarak Kuveyt Şeyhlerini destekleyen İngilizler, sözde bağımsızlık vaatleriyle Kuveyti Osmanlı Devletinden ayırmayı başarmışlardır. Birinci Dünya Savaşından sonra bölgede iyice hâkimiyetini tesis eden İngilizler, imzaladıkları anlaşmalarla Kuveyti kendilerine bağımlı hale getirmeyi bilmişlerdir. Bu bağımsızlık vaatleri, Kuveytin 1961de bağımsız olmasına kadar devam etmiştir.
Keywords: Tarih