BEHÇET HASTALIĞI AKTİVASYONUNDA SERUM NEOPTERİN DÜZEYLERİ - ERDEN, İLKER (Fırat Üniveristesi, 2003)
l.ÖZET Behçet hastalığı etiopatogenezi henüz tam olarak aydınlatılamamış multisistemik bir vaskülittir. Behçet hastalığında temel sorunlardan biri klinik aktiviteyi yansıtacak özgün bir laboratuvar göstergesinin yokluğudur. Bu da hastalığın tam, tedavi ve takibinde klinisyenlerin işini zorlaştamaktadır. Bir çok romatolojik hastalığın takibinde kullanılan serum CRP ve ESR düzeyleri her zaman hastalık aktivasyonuyla korelasyon göstermemektedir. Diğer yandan, neopterin başhca EFN-y' nın etkisiyle makrofâjlardan sahnan hücresel immün aktivasyonda seviyesi hızla yükselen güvenilir bir parametredir. Behçet hastalığında da özellikle hastalığın aktif döneminde BFN-y düzeyleri artmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda serum neoptrem düzeylerinin Behçet hastalığının aktif döneminde yükselip yükselmediği ve hastalık aktivasyonunu göstermede kullanılabilecek bir laboratuvar parametresi olup olmadığı araştırıldı. Çalışmaya Ekim 2001- Haziran 2002 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Dermatoloji, Romatoloji, Fizik Tedavi ve Göz Hastalıktan polikliniklerine müracaat eden 25'i aktif 15'i inaktif toplam 40 Behçet hastası ve 30 kişiden oluşan sağlıklı kontrol grubu alındı. Hastalardan kan alındığı anda mevcut klinik bulgularına göre aktivitelerine karar verildi. Tüm hastaların ve sağlıklı kontrollerin serum neopterin, CRP ve ESR düzeyleri ölçüldü. Aktif Behçet hastalarında serum neopterin düzeyleri inaktif gruba ve sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p < 0.001). Ayrıca aktif Behçet hastalarında serum CRP ve ESR düzeyleri de inaktif hastalara ve kontrol grubuna göre yüksek bulundu (p < 0.001). Fakat literatürde serum CRP ve ESR düzeylerinin her zaman hastalık aktivasyonuyla korelasyon göstermediği bildirilmektedir. Bu nedenle serum CRP ve ESR düzeyleri ile hastalık aktivasyonuna karar verilemeyen olgularda neopterinin yardımcı bir laboratuvar parametresi olabileceği düşünüldü. Anahtar kelimeler: Behçet hastalığı, Aktivasyon, Neopterin, CRP, ESR.

Behcet's Disease is a multisystemic vasculitis, its' etiopathogenesis is not clarified yet. One of the basic problems at Behcet's Disease is the absence of laboratory marker that could be reflecting clinical activity. This is an important problem on diagnosis and treatment. Serum C-reactive protein (CRP) and erythrocyte sedimentation rate (ESR) levels which are used to follow clinical condition at many rheumatologic diseases do not always show positive correlation with disease activity. On the other hand, neopterin that is secreted from macrophages especially by the effect of INF-y is becoming a reliable parameter at cellular immune activity. During Behcet's Disease progress particularly at during active period, IFN- y levels increase. Therefore, it was investigated in our study whether serum neopterin levels increase during Behcet's Disease active period and also it may be a usable laboratory parameter which can reflect disease activity. Between October 2001 and June 2002, forty Behcet's Disease patients (25 of them were active-15 of them were inactive) applied to Firat University Firat Medical Center Dermatology, Rheumatology, Physical Medicine and Rehabilitation, Ophthalmology polyclinics. Thirty healthy control groups were included in this study. Disease activity was assessed due to clinical findings and at that time blood samples taken from patients. Serum neopterin, CRP and ESR levels were measured of all patients and control groups. Serum neopterin levels were significantly higher at active Behcet's patients than inactive group and healthy controls (p < 0.001). Also neopterin levels were significantly higher at inactive patients than control group (p<0.001). But it is reported in the literature that serum CRP and ESR levels do not always show positive correlation with disease activity. Therefore we think that at the cases when it is not able to decide disease activity with serum CRP and ESR levels, neopterin maybe a helpful laboratory parameter. Key words: Behcet's disease, activation, neopterin, CRP, ESR.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Dermatoloji; Dermatology