Silis dumanı katkılı taşıyıcı hafif betonun mekanik özelliklerinin araştırılması - Yazıcıoglu, Salıh; Bozkurt, Nusret (My University, 2006)
Bu çalışmada, mineral katkı olarak silis dumanı (SD) ve agrega olarak pomza taşı kullanılarak elde edilen taşıyıcı hafif betonun mekanik özellikleri araştırılmıştır. Çalışmada, basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve ultrasonik ses geçirgenlik (USG) deneyleri 3, 7, 14 ve 28 günlük numunelere uygulanmıştır. Numunelerin hazırlanmasında ince agrega olarak nehir kumu, kaba agrega olarak ise pomza taşı kullanılmıştır. SD ağırlıkça CEM I 42.5 N çimentosu ile % 10 oranında yer değiştirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre silis dumanı katkılı beton (SDB) numunelerin her yaşta kontrol betonuna (KB) göre daha iyi dayanım özellikleri sergilediği görülmüştür. KB numuneleri ilk yaşlarda SDB numuneleri ile benzer özellikler sergilerken özellikle 7 günlük kür süresinden sonra SDB numunelerinde belirgin bir dayanım artışı gözlenmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi