KORONER ARTER HASTALARINDA ALPHA ADDUCİN GLY460TRP GEN POLİMORFİZMİ - KÜÇÜKSU, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2010)
Koroner arter hastalığı (KAH), özellikle sanayileşmiş ülkelerde ölümlerin başta gelen nedenidir ve etyolojisinde çok sayıda genetik ve çevresel faktör rol oynamaktadır. Koroner arter hastalığının klinik fenotipik özellikleri bilinmesine rağmen genetik varyantlar ile artmış risk arasındaki ilişki bilinmemektedir.Alfa adducin geni, hem hipertansiyon için potansiyel bir risk faktörü olarak hem de antihipertansif tedavinin etkisinin değiştirilmesi için aday gen olarak ortaya çıkmıştır. Adducin her yerde bulunan bir hücre iskelet proteinidir ve iyon transportu gibi çeşitli diğer hücre fonksiyonlarını aktin ile spektrinin bağlanmasını teşvik ederek modüle edebilir. ?-Adducin polimorfizminin tuz tutulumu ve HT eğilimi ile ilişkili olarak 460Trp allel varlığının, kardiyovasküler olay riskini artırdığı beklentisi beklenen sonuçtur.Bu çalışmada; KAH için risk faktörü olarak belirlenen parametrelerin ?-adducin Gly460Trp gen polimorfizmi ile olan ilişkisi ve KAH'da ?-adducin Gly460Trp gen polimorfizminin rolü araştırılmıştır.Çalışmada, Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniğine başvuran, anjiografik olarak KAH tanısı alan yaşları 58.32 ? 11.01 arasında değişen toplam 270 hasta çalışma grubu ve anjiografik olarak normal koroner arter saptanan yaşları 49.27±10.51 arasında değişen 79 birey çalışmanın kontrol grubu olarak seçilmiştir.Koroner arter hastalığına sahip bireylerde GG, GT ve TT genotiplerinin frekansı sırasıyla % 83.7 (n=226), % 13.0 (n=35) ve % 3.3 (n=9) olarak bulunmuştur. Kontrol grubunda ise GG ve GT genotiplerin frekansları sırasıyla % 84.8 (n=67) ve % 15.2 (n=12) oranında görülürken, TT genotip varlığı saptanmamıştır (n=0). Her üç genotipte de görülme sıklığı, gruplar arasında anlamlı görülmemiştir (p>0.05). Aynı zamanda ?-adducin Gly460Trp genotipi ile yaş, cinsiyet, sigara, heredite ve HT gibi KAH risk faktörleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken sadece total kolesterol düzeyleri varyant allel taşıyan bireylerde anlamlı yüksek saptanmıştır (p<0.05).Sonuç olarak bilinen risk faktörlerinin, KAH etyopatogenezinde, ?-adducin Gly460Trp gen polimorfizminden bağımsız rol oynadığı, ?-adducin Gly460Trp polimorfizminin, KAH için risk oluşturmadığı görülmektedir.

Coronary artery disease (CAD) is the most common couse of death especially in industrialised countries. Etiologically, genetic and environmental factors play an important role in the CAD. Although clinic and phenotypic features of CAD is known relationship between increased risk and genetic variants is unknown.Alpha adducin gene is a candidate gene that potencial risc factor for hypertension and changing efficacy of antihypertencive therapy. Adducin is a cell skeleton protein and plays an important role for ion transport. Adducin modulates connection between actin and spectrin. Polymorphism of ?-adducin can cause salt retantion and tendency for hypertension. On the other hand presence of 460Trp alleles can increase cardiovasculary disease risc.İn this study we investigated relationship between ?-adducin Gly460Trp polymorphism and CAD risc factors. 270 patients mean age 58.32±11.01 included study whom CAD diagnosed with coronary angiography. İn the control group there was mean age 49.27±10.51 included 79 person whom normal coronary arteries diagnosed with coronary angiography.İn patienst with CAD, GG, GT and TT genotypes frequency were respectively %83 (n=226), %13 (n=35) and %3.3 (n=9). İn control group GG and GT genotypes frequency were respectively %84,8 (n=67) and %15,2 (n=12), ther was no TT genotype in control group (n=0). Statistically difference has not been defected (p>0,05). Also there were not relationship between ?-adducin Gly460Trp genotype and age, smoking, sex, heredity and hypertension. There were statistically meaning difference between total cholesterol levels and in person carrying variant alleles.As a result of, our study we conclude that ?-adducin Gly460Trp polymorphism is not a risc factor for development of CAD.
Alpha adducin Gly460Trp gene polymorphism in coronary artery disease
Keywords: Biyokimya