İNFERİYOR AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNDE RT-PA VE STREPTOKİNAZ`IN TROMBOLİTİK ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - YILDIZ, ABDULMELİK (Fırat Üniveristesi, 1996)
AMİ'de trombolitik tedavinin etkinliğinin lokalizasyona göre değiştiği bilinmektedir. Anteriyor AMİ'de trombolitik tedavinin etkisi tartışılmazken, inferiyor AMİ'de trombolitik tedavinin etkinliği üzerindeki tartışmalar son yıllara kadar süregelmiştir. Bazı çalışmalarda (43,74) inferiyor AMİ'de, SK uygulananlarda plasebodan istatistiksel olarak farklı sonuçların elde edilememesi ve bizim daha önceki çalışma. (75) sonuçlarımızın da bu doğrultuda olması bizi bu konuda değişik trombolitik ajanları kullanmaya yöneltti. Bu amaçla, rt-PA uyguladığımız 21 vaka ve SK uyguladığımız 37 vakadan elde ettiğimiz sonuçları değerlendirmeye aldık. Klinik reperfüzyon kriterlerini tek tek karşılaştırdık. AMİ'nün seyri sırasında ortaya çıkan bütün komplikasyonları koroner bakım formlarına işledikten sonra elde ettiğimiz sonuçları karşılaştırdık. rt-PA uygulananlarda daha fazla klinik reperfüz kriterleri oluştuğunu, komplikaşyonların daha az olduğunu muşahade ettik. SK uygulanan vakalarda belirgin hipotansiyon geliştiğini, reinfarktüsün daha fazla olduğunu, atrioventriküler ve intraventriküler blokların daha fazla olduğunu (P<0,05), ayrıca istatistiksel öneme ulaşmamakla birlikte kardfiyojenik şok ve mortalitenin daha sık olduğunu gözlemledik. Sonuç olarak; inferiyor AMİ'de rt-PA daha fazla reperfüzyonu sağlamakta ve komplikaşyonların daha az olmasını sağlamaktadır.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology