GAZETE VE DERGİ REKLAMLARINDA TİPOGRAFİ KULLANIMI VE TASARIM FARKLILIKLARI - TANER, MEHMET KEREM (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu tez çalışmasında Gazete ve Dergi Reklamlarında Tipografi Kullanımı Ve Tasarım Farklılıkları başlığı altında, gazete ve dergilerde aynı markalı ürün veya hizmetlerin reklam sayfasında hangi yönden değişiklikler gösterdiği araştırılmıştır. Gazete ve dergilerde aynı dönem içerisinde yayınlanmış aynı marka altında bulunana sekizi gazetelerden sekizi ise dergilerden alınan onaltı reklam Ayrancı (2009)'nın "Grafik Eğitiminde Dergi İçi Reklam Tasarımlarının Görsel Bütünlüğünün Sağlanmasında Tipografik Unsurların Yeri" isimli yüksek lisans tezinde kullanmış olduğu grafiksel çözümleme formu kullanılarak analiz edilmiştir. Grafiksel çözümleme formu; tasarımda bütünlüğün sağlanmasında önemli olan yazı font ilişkisi, aralık (espas), oran – orantı, denge, ritim, vurgulama ve devamlılık başlıklarından oluşmaktadır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında; gazete ve dergilerde yayınlanan ve aynı ürün özelliklerini taşıyan reklamlarda farklılıklar olduğu, tasarımlardaki vurgunun ve tonlamanın farklılaştığı, tipografik unsur oluşturan başlık ve sonrasında gelen metinlerin gazete ve dergilerde hedef kitle beklentilerine göre değişkenlikler gösterdiği gözlemlenmiştir. Alt başlıkların başlıklara göre daha az önemsendiği, metnin okunurluğunu etkileyecek şekilde küçük puntolarla kullanıldığı görülmüştür. Tasarımların genelinde oran orantı kriterleri uygun tutulmuş, vurgulama ise slogan ile sağlanmıştır. Çalışmalar tipografik olarak incelendiğinde espasların ve satır aralıklarının uygun bir şekilde ayarlandığı görülmüştür. Kompozisyon düzenlemesi bakımından dergi reklamları gazete reklamlarından daha özgün, tasarımsal olarak daha sanatsal olduğu görülmüştür. Gazete reklamlarında ise daha detaycı bir anlayış hâkimdir. Araştırmanın sonucuna göre incelenen gazete ve dergi reklamlarında yukarıda bahsi geçen tasarım ilkelerine fazla uyulmadığı, tipografik açıdan bakıldığında ise tipografik enstrümanların görsellerin gerisinde kaldığı sonucuna varılmıştır. Buradan yola çıkarak tipografik materyallerin daha farklı ve çarpıcı şekilde kullanılması gerektiği düşünülmektedir. Gazete ve dergilerde tipografik tonlamanın önemsenerek, font seçiminin vurgu etkisi göz önüne alınarak yapılması gerektiği, dergilerde denge ve ritim, gazetelerde ise yoğun ve sıkışık tasarımlardan uzaklaşılması gerektiği, görsel bütünlük sağlanarak tasarımların klasik yapıdan kurtarılıp daha modern bir yapıya kavuşturulması gerektiği düşünülmektedir.

In this thesis study, it has been researched in newspapers and magazines where the changes of the same branded products or services have changed on the advertisement page under the title of Typography Usage and Design Differences in Newspaper and Magazine Advertisements. Eight of the eight newspapers and magazines It has been analyzed using the graphical analysis form that was used by Ayrancı (2009) in the title of "The Place of Typographic Elements in Providing Visual Integrity of In-Journal Advertising Designs in Graphic Education". published under the same brand in the newspapers and magazines were interpreted using the graphical analysis form of the sixteen advertising works from the magazines. Graphical analysis form; The font which is important for ensuring completeness in design consists of font relation, space (space), ratio - proportion, balance, rhythm, emphasis and continuity. When you look at the findings of the research; newspapers and magazines, and the ads with the same product characteristics, the emphasis and the tone of the designs differed, the title that formed the typographic element, and the texts that came after it showed variations according to the target audience expectations in the newspapers and magazines. Sub titles are less important than titles, and text has been used with small puntos to affect readability. In the overall design, the proportionality criterion is kept in compliance and the emphasis is provided by slogan. Studies have shown that spacing and line spacing have been adjusted appropriately when viewed typographically. In terms of composition regulation, magazine advertisements are seen to be more original and more artistic than newspaper advertisements. In newspaper advertisements, a more detailed understanding is dominant. In the newspaper and magazine advertisements examined according to the result of the research, it was concluded that the design principles mentioned above were not adhered to above and the typographic instruments were behind the visuals. It is thought that the typographic materials should be used differently and strikingly from here. In newspapers and magazines, it is thought that the font selection should be done with emphasis on the emphasis of typography, the balance and rhythm should be removed from the magazines and the dense and tight designs should be removed from the newspapers. It is thought that the designs should be saved from the classical structure and a more modern structure should be provided by visual integrity.
Newspaper in the context of visual communication design typographic use in advertising
Keywords: İletişim Bilimleri