AÇIKSÖZ GAZETESİNİN 1920-1921 YILLARINA AİT SAYILARININ KONU BAŞLIKLARININ FİHRİSTİ - BULĞU, SEFER (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bilindiği gibi Milli Mücadelenin her anı, Türk Milletinin var oluşu ve yok oluşu arasındaki ince bir çizgisini teşkil eder. Bu nedenle o dönemi çok iyi bilip algılamak lazımdır. Tabi ki o dönemi doğru ve açık şekilde veren kaynaklardan yararlanmak gerekir. Milli Mücadele dönemi ile ilgili en doğru ve en açık bilgileri veren ve aynı zamanda olayları sıcağı sıcağına, anında halka ileten yerel gazeteler bizim için en önemli belgeler arasında yer alır. Araştırma konumuz olan 'Açıksöz Gazetesi'nin 1920-1921 yıllarına ait sayılarının konu başlıklarının fihristi' ile o dönemle ilgili karanlıkta kalan olayları bir nebze de olsa aydınlatmaya çalıştık. Çünkü gazetede olaylar imkanlar dahilinde günü birlik verilmeye çalışılmış, özellikle savaşın yoğun olduğu dönemlerde cephelerdeki gelişmeler sıcağı sıcağına okuyuculara aktarılmıştır. İtilaf Devletleri'nin ve onların maşası olan Ermeniler'in ve Yunanlıların Anadolu halkına yaptıkları tüyler ürperten zulümleri, acı ve açık bir şekilde verilmiştir. Dünyadaki siyasi, sosyal, kültürel ve iktisadi gelişmeler ile Anadolu'daki diğer gelişmeler gazetede verilmeye çalışılmıştır.

As it known, every second of National Struggle the light line between the existence and non-existence Turkish people. For this reason, it is a need to learn and comprehend that period. Of course we must use the sources that give the correct and clear information of that period. The local newspapers, that give the correct and clear information about that period and also give the news on time for people, are among the most important documents for us. We tried to enlighten the index of our topic the Açıksöz Gazetesi's numbers between the years 1920-1921 and the unclarified events of the period. Because they had tried to give information about the daily news of the period as for as possible. Especially during the war, all events were transfered to people immediately. All tyrannies of Armenia and Greek the helpers of the Entente States, on Anatolian people were explained in a sad way. Political, social, cultural and economical developments in the world and other developments in Anatolia were explained in newspaper.
The fihrist of title of topic which hadbeen published in the Açıksöz newspaper between the years 1920-1921
Keywords: Tarih; History; Türk İnkılap Tarihi; History of Turkish Revolution