KARAÇAM ODUNUNDAN ELDE EDİLEN SULU EKSTRELERİN DİYABET OLUŞTURULMUŞ DİŞİ SIÇANLARDA HYPERGLİSEMİNİN KONTROLÜ İLE BAZI KOMPLİKASYONLAR ÜZERİNDE ETKİSİ - TUĞ, SEDA ESMA (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada, STZ (streptozotosin) verilerek Tip 2 diyabet haline getirilen, dişi Spraqua Dawley sıçanlar üzerinde karaçam odunun sulu ekstresinin etkisi incelendi. Çalışmada 50 sıçan örneği kullanıldı ve bu sıçanlar için Etik izin alındı. Bu sıçanların, çalışma başlangıcında, ilk ağırlıkları ve ilk kan şekeri düzeyleri ölçüldü. Kontrol grubu dışındaki sıçanlara, 45 mg/kg düzeyinde STZ uygulanarak, diyabet oluşumu sağlandı. Diyabet olduktan bir hafta sonra, 100 g karaçam odunu 1 L musluk suyu içine alındı ve sulu ekstraktı hazırlandı. Bu sulu ekstrakt, çalışma süresince, diyabet oluşumundan bir hafta sonra, diyabet + ekstre grubuna verildi. Deney süresince, bütün grupların haftalık olarak kan şekeri düzeyleri ve ağırlıkları ölçüldü. Kan şekeri düzeyleri ölçüleceği zaman, gruplardaki sıçanların yemleri azaltıldı. Deney sonuçlarımıza göre, kontrol grubundaki sıçanların kan şekerinde düzenli bir seyir gösterdiği ve ağırlık değişiminde düzenli bir artış izlenirken, diyabet grubu sıçanlarında kan şekerinde sürekli yükselme ve ağırlık kaybının olduğu belirlendi. Diyabet+Ekstre grubunda ise STZ enjeksiyonundan sonra kan şekerinde yükselme ve kilo kaybı gözlendi. Sulu ekstre verildikten sonraki haftalarda ise, kan şekeri düzeyinde azalma ve ağırlık artışında kararlılık tespit edildi. Sulu ekstrakt verilen grubun, karaciğer ve böbrek dokuları üzerinde yapılan biyokimyasal analizlerde, total protein, GSH, palmitik (16:0), stearik (18:0), oleik (18:1, n-9), linoleik (18:2 n-6), araşidonik (20:4, n-6),dokosaheksaenoik asit (22:6 n-3) kontrol grubu değerlerine yakın olduğu belirlendi. MDA, GSSG, stearik, linoleik, araşidonik ve dokosaheksaenoik asit düzeylerinin ise diyabet grubunda yüksek olduğu saptandı. Ayrıca, sulu ekstre verilen grubun dokularında, SOD, CAT, GST, GR ve GSHpx enzimler gibi antioksidan enzim aktivitelerinin yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, karaçam odunundan su fazına geçen maddelerin, Tip 2 diyabet oluşturulmuş sıçanların kan dolaşımına geçerek, karaciğer gibi hedef dokular üzerinde etkili olduğu ve kandaki glukozun bu dokulara alınmasını sağladığı sonucuna varıldı. Ekstre verilen gruptaki sıçanların, özellikle karaciğer dokularında glikojen ve palmitik asit (16:0)'ın yüksek olması bu fikri desteklemektedir. Ekstre verilen diyabet grubundaki sıçanların, karaciğer dokusunda glikojen miktarının yüksek olması kandaki glukozun karaciğer dokusuna alınmasıyla ilişkilidir. Kandan karaciğer dokusuna alınan glukoz belirli bir düzeye kadar karaciğer dokusunda glikojen olarak depo edilir, diğer kısmı ise lipit sentezine yönlendirilir. Lipit sentezinde ise son ürünler palmitik asit ve kolesteroldür. Tip 2 dişi diyabetik sıçanlar üzerinde, faydalı etkileri gözlenen karaçam odununun sulu ekstraktının, bu etkisinin daha net olarak ortaya çıkarabilmek için, suya geçen maddelerin tanımlanması ve dokular üzerindeki etkilerinin moleküler anlamda, daha detaylı olarak incelenmesi gerekir. Anahtar kelimeler: Spraqua Dawley sıçanlar, Tip 2 diyabet, Karaçam odunu, Kan glukozu, Glikojen, Lipid sentezi, Antioksidan enzimler.

In this study it was investigated that the effect of aqueous extracts of larch wood on the type 2 diabetes with STZ formed female Sprague Dawley rats. In the study 50 rats were used and were taken Ethical permission for these rats. These rats at the start of the study, the initial weight and initial blood glucose levels were measured. Rats except in the control group, 45 mg / kg STZ level applied was allowed diabetes formation. One week after the diabetes, it is taken up with 100 g larch wood 1 L of tap water and the aqueous extract was prepared. This aqueous extract, during the study, one week after the occurrence of diabetes, to the group of diabetes plus extract was given. During the experimental period, all the groups weekly blood sugar levels and weight were measured. When blood glucose levels will be measured, the feed of rats in the group were reduced. According to experiment results, which showed a steady trend in blood sugar control group of rats and observed a steady increase in weight change, in the ratsof diabetic group, it was determined that the continued rise in blood sugar and weight loss. The rats in the diabetic + extract group, the rise in blood sugar after STZ injection and observed weight loss. In the weeks after administration of aqueous extract was found stability in reducing the blood sugar levels and weight gain. Aqueous extracts of the group, the biochemical analysis of the liver and kidney tissues,total protein, GSH, palmitic (16: 0), stearic (18.0), oleic (18: 1, n-9), linoleic (18: 2 n-6), arachidonic (20: 4 n-6), docosahexaenoic acid (22: 6 n-3) was determined to be close to the control group values. MDA, GSSG, stearic, linoleic, and arachidonic and docosahexaenoic acid levels were found to be higher in the diabetic group. Moreover, the aqueous extract treated group tissues, SOD, CAT, GST, GR and GSH-Px enzymes as the enzyme activity was found to be high. Consequently, larch wood materials from said water phase, type 2 diabetes through the bloodstream of rats were established, effect on target tissues such as liver and glucose in blood is concluded that allows to take these tissues and blood glucose was concluded that ensures discharge these tissues. Aqueous extracts in the groupof the rats, especially glycogen in the liver and palmitic acid (16: 0)'s higher, supports this idea. Rat in extract-treated diabetic group, the high amount of glycogen in the liver are associated with taking blood glucose in the liver tissue. Taken into liver tissue blood glucose are stored as glycogen in the liver tissue to a certain level, the remaining part is directed to the synthesis of lipid. Palmitic acid and cholesterol is the end product of lipid synthesis. On Type 2 diabetic female rats, observed beneficial effects of aqueous extracts of larch wood to bring out more clearly this effect, identification of the substances in water and its effects on tissues in molecular terms should be examined in more detail. Key Words: Sprague Dawley rats, Type 2 diabetes, pine wood, blood glucose, glycogen, lipid synthesis, antioxidant enzymes.
Effects on the some complications with control of hyperglicemia obtained from pine wood aqueous extract, induced diabetic female rats
Keywords: Biyoloji