KADMİYUM (II) VE BAKIR (II) İYON KARIŞIMLARINI İÇEREN ATIKSULARIN PSEUDOMONAS PUTİDA'YA BİYOAKÜMÜLASYONU - GÜLTEKİN, GÜLDEN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi Kadmiyum (Q) ve Bakır (D) iyon Karışımlarını içeren Atıksulann P. putida' ya Biyoakümiilasyonn Gulden Gültekin Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 89 Bu çalışmada; kadmiyum (D) ve bakır (II) iyonlarım ayrı ayrı ve birlikte içeren üreme ortamında P. putida' nın üremesi kesikli kanştırmalı reaktörde başlangıç pH' sı, sıcaklık, başlangıç metal iyon konsantrasyonu ve başlangıç glikoz konsantrasyonu gibi çeşitli üreme parametrelerinin etkileri araştırılmıştır. Kesikli kanştırmalı reaktörde, kadmiyum (H) ve bakır (D) iyonlarının tek tek bulundukları ortamda P. putida 'run üretilmesinde optimum başlangıç pH' lan sırayla 4,5 ve 3,0; kadmiyum (H) ve bakır (II) iyonlarının ikili karışımlarla eşit konsantrasyonlarını içeren ortamda pH=3,5 olarak bulunmuştur. P. putida, kadmiyum (H) iyonlarının bulunduğu ortamda 30°C de, bakır (H) iyonlarının bulunduğu ortamda 25°C de ve her ikisinin eşit konsantrasyonlarda bulundukları ortamda optimum 30°C de ürediği belirlenmiştir. Metal iyonlarının tek tek bulundukları üreme ortamında başlangıç metal iyon konsantrasyonları 50 mg/L olarak; eşit konsantrasyonlarda birlikte bulundukları üreme ortamında ise başlangıç metal iyon konsantrasyonları 5 mg/L olarak alınmıştır. Kadmiyum (H) ve balar (D) iyonlarının tek tek ve birlikte bulundukları koşullarda optimum glikoz konsantrasyonu 20 mg/L olduğu gözlenmiştir. Kadmiyum (H) ve balar (E) iyonlarının tek tek bulundukları ortamda P. putida 'nın bu metalleri maksimum giderme verimi sırayla % 67,4 ve % 44,68 olduğu bulunmuşken; metal konsantrasyonunun artmasıyla verimin sırayla % 30,49' a ve % 28,04' e azaldığı; her iki metalin eşit konsantrasyonlarda birlikte bulunduğu ortamda verimin kadmiyum (D) iyonu için % 30,34'den metal konsantrasyonunun artmasıyla % 10,87' e, bakır (H) iyonu için % 24,12'den % 7,49' a düşmğS görülmüştür. Anahtar KelimeÜr : Bioakümülasyon, üreme kinetiği, P. putida, ağır metal XI
Bioaccumulation of cadmium (II) and copper (II) lons from binary metal mixtures by Pseudomonas putida
Keywords: Çevre Mühendisliği