TÜRKİYE`DE ENDÜSTRİ BİTKİLERİ ÜRETİM VE YÖRELERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR DENEME - BÜYÜKER, BEDİR (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi Türkiye'de Endüstri Bitkileri Üretim Yörelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Deneme Bedir BÜYÜKER Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensitüsü Coğrafya Anabilim Dalı ELAZIĞ - 2002 Bu çalışmamızda Türkiye'de yetiştirilen endüstri bitkilerinin ilçeler boyutunda dağılımı gösterilmeye çalışılmıştır. Bu bitkilerin yetiştirilmesinde etkili olan unsurlar belirtilerek Türkiye'deki mevcut durumu ilçeler bazında ele alınarak dağılımı ve yoğunluğu gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda Devlet istatistik Ensitüsünün 1992-1997 yıllarına ait altı yıllık ortalama üretim değerleri çıkartılarak, bitkilerin yetişme koşulları, yüzey şekilleri ve iklim koşulları göz önünde bulundurularak2G ayrı endüstri bitkisi üretim yöresi belirlenmiştir Çalışma sonucunda Türkiye'de endüstri bitkilerinin yetiştirilmediği ' alanlar kendiliğinden ortaya çıkmıştır. Çalışmamızın sonunda ülkemiz endüstri bitkilerinin yetiştirilmesi için uygun koşullar taşıdığı görülmüştür. Kıyı kesimlerinde endüstri bitkilerinde bir çeşitlilik gözlenirken iç kısımlara doğru gidildikçe çeşitliliğin azaldığı görülmüştür. Ülkemizin göstermiş olduğu topoğrafik ve iklimsel zenginlik endüstri bitkilerinin Türkiye'nin büyük bir kısmına yayılmasına olanak sağlamıştır. Anahtar kelimeler; Endüstri Bitkileri, Tarım Bölgeleri, Tarımsal Yöre

Ill SUMMARY Master Thesis Bedir BÜYÜKER An Essay on Defining the Industry Plants Regions of Turkey Fırat University The İnstituation of Social Sciens The Department Geografhy 2002 In this study it was attempted to represent the distribution of the industry plants cultivated in Turkey onto the administration districts. It was attempted, that existing situation in the Turkey on basis of the administration districts determining, to represent the distribution and frequency of these plants when the factors working during the cultivation were determined. In our study became 26 different industry production field plants under the consideration of the growth conditions of these plants, the surface relief and the climatic conditions, def ined, when the average production values of six years were elaborated, of 1992 to 1997 (s. Governmental Institute for Evaluation). As a result of the study the fields of Turkey in which no industry plants are cultivated came by itself into appearance. At the end of our study it became visible that our country has suitable conditions for the cultivation of industry plants. It turned out, that while there is being a variety of industry plants in coastal regions, the variety decreases, further each one advances 'into the inland. The topographical and climatic fortune of our country facilitated it, that industry plants spread about a big part ofTurkey. Key Words;Industry Plant, Agricultural Regions, Agricultural Landcape
An Assay on definite the indusrty plants regions of Turkey
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Coğrafya; Geography