İlk Çağ Siyaset Felsefesinde Güvenlik Kavramı - Değirmenci, Mehmet (Fırat Üniversitesi, 2023)
Güvenlik kavramı günümüzde siyasal sistem tartışmalarının ana unsurlarından biri haline gelmiştir. Tüm Siyasal sistemler güvenlik kavramı etrafında şekillenmektedir. Bu çerçevede; siyasal sistem tartışmalarının ilk ortaya atıldığı dönem olan ilk çağ siyaset felsefesi döneminde güvenlik kavramının ne derecede etkili olduğu merak edilmesi gereken bir sorudur. Çalışmamızın da temel hareket noktasını oluşturan ilk çağ siyaset felsefesi içerisinde güvenlik kavramının nerede olduğu sorusu literatürde yeterince cevabını bulamamaktadır. Çalışmamız bu soruya literatür tarama yöntemini kullanarak ilk çağ siyaset felsefesine ilişkin kitap, makale gibi birincil kaynakları inceleyerek cevap arayacaktır. Temel kavramlardan kısaca bahsedildikten sonra bir sonraki bölümde ilk çağ siyaset felsefesinde önemli yeri olan Yunan ve Roma siyaset felsefelerinin günümüz siyaset felsefesi çalışmalarında öne çıkan isimlerinin eserlerinde güvenlik ile ilgili çıkarımları ortaya konulacaktır. Çalışmamız ilk Çağ siyaset felsefesinin salt güvenlik perspektifinden ele alınması açısından önem arz etmektedir. Görülmektedir ki; o dönemde de güvenlik çoğu dsiyaset düşüncesi içerisinde yerini bulmuştur. Güvenlik alanında yapılacak olan çalışmalara temel teşkil edeceği düşünülmektedir.

The concept of security has become one of the main elements of the political system discussions today. In this context; It is a question to be wondered how effective the concept of security was in the first age political philosophy period, which is the period when the political system discussions were first put forward. This question cannot find an adequate answer in the literature. Our study will be looking for an answer to this question by examining primary sources such as books and articles on the first age political philosophy by using the literature review method. After briefly mentioning the basic concepts, in the next section, the implications of security in the works of prominent names of Greek and Roman political philosophies, which have an important place in the political philosophy of the first age, will be revealed. Our study is important in terms of considering the First Age political philosophy from a purely security perspective. It is seen that; At that time, security found its place in most of the political thought. It is thought that it will form the basis for the studies to be carried out in the field of security.
THE PHENOMENON OF SECURITY IN POLITICAL PHILOSOPHIAS OF ANCIENT AGES