Fe Elementinin Kristal ve Camsı Faza DönüşümününHidrostatik Basınç Altında İncelenmesi: MolekülerDinamik Benzetim Çalışması - Kazanç, Sefa; Canbay, Canan Aksu (My University, 2021)
Bu çalışmada moleküler dinamik benzetim yöntemi ile 4000 atomdan oluşan sıvı Fe model sistemi 0 GPa, 5 GPa,7GPa basınç değerleri altında 1x$10^12$ K/s ve 1x$10^13$ K/s soğutma hızları ile soğutularak kristal ve camsı geçişsıcaklıklarının yapı içerisinde oluşturdukları farklı birim hücreli atomik kümelenmeler belirlenmeye çalışıldı.Atomlar arası etkileşmelerin hesaplanmasında çok cisim etkileşmelerini temel alan Gömülmüş Atom Metodukullanıldı. Basınç artışının, sıvı fazdan soğutulan Fe deki kristal ve amorf yapıların oluşumuna ve bu yapılara geçişsıcaklıkları üzerinde etkili olduğu görüldü. Kristal ve amorf faza geçiş (Tg) sıcaklıklarının belirlenmesi için birimatom başına bağlanma enerjisi ve Wendt-Abraham parametresinden yararlanıldı. Ayrıca sıvı fazdan katılaşmaesnasında Fe model sistemde oluşan farklı birim hücre yapılarının yüzdesi Ackland-Jones analiz yöntemikullanılarak belirlendi.
Keywords: Fizik; Katı Hal; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Fizikokimya; Metalürji Mühendisliği