Diyabetik Ratlarda Taurinin Böbrek Dokusunda PPAR?, IRS–1, HSP–27, HSP–72 Düzeyleri ile Histopatolojik Değişimler Üzerine Etkisi - Erten, Fusun; Gencoglu, Hasan; Tuzcu, Mehmet (My University, 2020)
Bu çalışmada, streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan ratlarda böbrek dokusu PPAR-?, IRS-1,HSP-27, HSP-72 proteinlerinin düzeyleri ile böbrek histopatolojisi üzerine taurinin etkileri araştırıldı.Çalışmada, 8 haftalık, toplam 40 adet erkek Wistar albino rat 4 gruba ayrıldı: (i) Kontrol, (ii) Taurin;içme suyuna %2 taurin eklenen ratlar, (iii) STZ; 60 mg/kg dozunda STZ (i.p. tek doz) uygulananratlar, (iv) STZ+Taurin; taurin verilen ve STZ uygulanan ratlar. Sekiz haftalık çalışma sonundataurin grubu PPAR-?, IRS-1, HSP-27 ve HSP-72 (P>0.05) düzeylerinde kontrol grubuna göreanlamlı bir değişim gözlenmezken, STZ grubu PPAR-? (P<0.01), IRS-1 ve HSP-72 (P<0.001)düzeylerinde anlamlı bir düşüş görülmüştür. HSP-27 (P<0.01) düzeyinde ise STZ uygulanmışgrupta, kontrol grubuna göre belirgin bir artış gözlenmiştir. STZ+Taurin uygulanmış gruplarda ise,PPAR-? (P<0.05), IRS-1 (P<0.001) ve HSP-72 (P<0.05) düzeylerinde STZ uygulanmış gruplaragöre artış olduğu tespit edilirken, HSP-27 (P<0.05) düzeyinde düşüş olduğu belirlenmiştir. Öteyandan, STZ verilen grupta histopatolojik değişiklikler gözlenmiştir. STZ+Taurin grubunda iseSTZ’nin indüklediği histopatolojik değişikliklerin şiddetinin azaldığı görülmüştür. Bu sonuçlara göre,diyabetik ratlarda taurinin uygulanmasının böbrek hasarını yavaşlatıcı ve iyileştirici etkisinin olduğusöylenebilir
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Üroloji ve Nefroloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji