ÇEMİŞGEZEK-ULUKALE KÖYÜ’NÜN TARİHSEL YERLEŞİM DOKUSU - Erdoğan, Serkan; Şen, Korkmaz (My University, 2019)
Ulukale Köyü, Çemişgezek ilçe merkezinin 30 km. doğusunda, Tunceli il merkezinin ise 93 km. batısındayer almaktadır. XVI. yüzyılda Çemişgezek Sancağı’na bağlı bir nahiye merkezi konumundaki Ulukale,Osmanlı Dönemi yapıları ile tanınmaktadır. Gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmaları sonucunda Ulukaleyerleşim tarihi başlangıcının Demir Çağı’na dayandığına yönelik veriler elde edilmiştir. Helenistik – Romadönemleri bir kaya mezarı ile temsil edilen Ulukale’nin Orta Çağ öncesine tarihlenebilecek bazı mimarikalıntıları da belgelenmiştir. Orta Çağ’a ait kayda değer arkeolojik bir kalıntıya sahip olmayan Ulukale’nintürbe, çeşme, hamam, cami, kilise ve sivil mimari ile somutlaşan tarihsel yerleşim dokusu esas olarak OsmanlıDönemi’nde hayat bulmuştur. Ulukale’nin Demir Çağı’ndan başlayarak günümüze değin varlığını sürdürenyerleşim tarihi dönemsel bir kesintiye uğramaksızın yaklaşık olarak 3000 yıllık zaman dilimini kapsamakta veöteki dönem yapılarına göre daha iyi korunmuş Osmanlı Dönemi yapıları Ulukale’nin başlıca tarihsel vekültürel mirasını oluşturmaktadır.
Keywords: Arkeoloji; Tarih