HZ. PEYGAMBER'İN HADİSLERİNDE ÇEVRE BİLİNCİ - SEKİ, ABDULLAH OĞUZ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Kur'an'ın en büyük tefsiri sayılan Hz. Peygamberin fiilleri, takrirleri ve sözleri Çevre bilinci konusu etrafında araştırılmıştır. Bu bağlamda Hz. Peygamberin Hadislerinde çevre bilinci adıyla hazırlanan bu çalışma ortaya çıkmıştır. Araştırmamızın önemi Kuran'da yer alan çevre elemanları olarak tespit ettiğimiz, hayvanlar, hava, su, güneş, ağaç, dağ, ay? Vb, çevre unsurlarının Hz. Peygamberin kendi hayatında konumlandırdığı yere ve konuma dikkat çekildi. Çalışmamızda, İnsanın yeryüzünü şekillendiren en büyük çevre faktörü olduğu gerçeğine işaret edilirken, insanoğlunun maddi ve manevi normlarla kontrol altına alınmadığında çevreye vereceği tahribatın ne kadar büyük olacağına değinildi. Bunun yanında Hz. Peygamberin çevre konusunda yapmış olduğu emir, nehiy ve tavsiyelerinin İslam coğrafyasına yansımasını tespite yönelik tarihi bilgileri de zikrettik. Hadislerin içerisinde yer alan çevre bilinci konusu evrensel bir konu olması sebebiyle dünyamızda yaşayan herkesin gündeminde yer alan bir mevzudur. Biz de bu çalışmada İslam'ın çevreye karşı bakışını, Hz. Peygamberin fiili ve kavli sünnetlerinden yola çıkarak ortaya koymaya çalıştık. Bu hadislerin günümüz de nasıl anlaşılması gerektiğine dair çağdaş makale ve veriler ışığında güncel ve geniş yorumlar yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Hadisleri, Hz. Peygamber ve Çevre, Din ve Çevre

When we look up to the hadith, the body of work that narrate significant events in the Prophet?s life, reveals that he was a staunch advocate of environmental protection. One could say he was a pioneer in the domain of conservation, sustainable development and resource management, and one who constantly sought to maintain a harmonious balance between man and nature. From all accounts of his life and deeds, we read that the Prophet had a profound respect for the four elements, earth, water, fire and air.For example he said: ?When doomsday comes, if someone has a palm shoot in his hand, he should plant it,? suggesting that even when all hope is lost for mankind, one should sustain nature?s growth. He believed that nature remains a good in itself, even if man does not benefit from it.Key Words: Environmental, Environmental Hadith, Islam?s Prophet Muhammed and Environmental, Religion and Environmental
Environmental awareness of the prophet's hadith
Keywords: Din