Sabit mıknatıslı senkron motorların bulanık sinir ağı denetleyici ile dayanıklı hız denetimi - Dandıl, Beşir; Gökbulut, Muammer (My University, 2004)
Bu çalışmada, sabit mıknatıslı senkron motorların (SMSM) hız denetimi için giriş değişkenleri olarak hata ve hatanın integralini kullanan bir bulanık sinir ağı denetleyici (BSAD) önerilmiştir. Doğrusal olmayan ve modellenemeyen motor dinamikleri, bozucu girişler, parametre ve yük değişimleri nedeniyle SMSM' lar, uyarlanabilir ve dayanıklı bir hız denetim sistemine ihtiyaç duyar. Bu amaçla BSAD' ler, elektrik sürücülerinin hız/konum ya da vektör denetimlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, bazı BSAD yapılarında karşılaşılan sürekli durum hatalarını gidermek amacıyla, giriş değişkenleri olarak hata ve hatanın integralini kullanan bir BSAD önerilmiştir. Önerilen BSAD yapısı SMSM' nin hız denetimine uygulanmış ve doğrusal olmayan yük koşulları altında elde edilen benzetim sonuçları sunulmuştur.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği