NORÖPATİK AĞRIDA TRAMADOLÜN SAĞLADIĞI ANALJEZİDE NİTRİK OKSİTİN (NO) ROLÜ - OKUDUCU, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Sinir sisteminin herhangi bir bölümünün hasarı ve / veya disfonksiyonu sonucu oluşan nöropatik ağndan sorumlu patofizyolojik mekanizmalar içerisinde nitrik oksit de yer ak. Nöropatik ağn sağaltımında birçok tedavi seçenekleri geliştirilmiş olsa da, günümüzde halen tam olarak yeterli analjezi sağlanamamıştır. Bununla birlikte tramadolün nöropatik ağnyı önlemede etkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada nöropatik ağrıda tramadolün meydana getirdiği analjezik etkide nitrik oksidin rolünü araştırmayı amaçladık. Çalışmada Wistar türü, 200 - 250 gr ağırlığında, CCI modeli ile nöropatik ağn oluşturulan, 30 sıçan kullanıldı. Tüm deneklere intraperitoneal (i.p.) tramadol 1 0 mg / kg uygulanarak etki başlama zamanı belirlendi. Denekler beş gruba ayrıldı ve tramadol, nonspesifik nitrik oksid sentaz inhibitörü L^-nitro-L-Arjinin ( L - NNA) ve NO donörü L - Arjinin i.p ya da intratekal (it) uygulanarak elektronik algometre ile mekaniksel ağrı eşikleri ölçüldü. Gruplar Grup T: Tramadol, Grup TNip: Tramadol + L - NNA ( 10 mg/kg i.p.), Grup TNAip; Tramadol + L - NNA ( 10 mg/kg Lp.) + L - Arjinin ( 10 mg/kg ip.), Grup TNit: Tramadol + L - NNA (30 ug/kg it.), Grup TNAit: Tramadol + L - NNA ( 30 ug/kg it.) + L- Arjinin ( 50 ug/kg it.) şeklinde düzenlendi İntratekal enjeksiyonlar L 5-6 aralığından yapıldı. intraperitoneal tramadol 10 mg / kg'ın analjezik etkisi 20. dakikada başladı ve 230. dakika sonunda devam ediyordu. Tramadolün analjezik etkisini ip. ya da it. yolla uygulanan L-NNA azalttı. Bu azalmayı L- Arjinin ortadan kaldırdı. İntratekal ve intraperitoneal uygulamalar arasında fark belirlenmedi Sonuç olarak tramadol ( 10 mg / kg ip.) nöropatik ağrıda analjezi oluşturabilir. NO'in nöropatik ağrıda tramadolün sağladığı antinosisepsiyonda roloynayabilir. Bunun norepinefrin geri alımının inhibisyonunda etkileşim yolu ile olabileceği düşünülmüştür. Anahtar kelimeler: Nöropatik ağrı, tramadol, nitrik oksit, L - NNA, L - Arjinin.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation