YENİ 3-MERKAPTO-1,2,4-TRİAZOL TÜREVLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE PROTONASYON SABİTLERİNİN TAYİNİ - ATEŞ, KIVANÇ (Fırat Üniveristesi, 2011)
İki aşamalı olarak planlanan bu çalışmanın ilk aşamasında, 3-merkapto-1,2,4-triazol grubu içeren 4 adet yeni bileşik sentezlenerek karakterize edilmiştir. Karakterizasyon işlemleri IR, 1H NMR, 13C NMR ve DSC gibi enstrümantal analiz yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. İkinci aşamada ise sentezlenen bileşiklerin protonasyon sabitleri %60 dioksan-%40 su ortamında, 25 ± 0.1 ºC'ta, azot atmosferinde ve 0.1 M sabit iyonik şiddette potansiyometrik metotla tayin edilmiştir. Potansiyometrik titrasyonlar sonucunda elde edilen titrasyon verileri BEST bilgisayar programı ile değerlendirilmiştir. Daha sonra bu değerler kullanılarak, oluşan türlerin konsantrasyonlarının pH ile değişimini gösteren dağılım diyagramları da SPEXY-C bilgisayar programı ile çizilmiştir.Bu çalışmalarda, 3-merkapto-1,2,4-triazol grubu içeren bileşiklerin titrasyonlarından elde edilen verilerden K1, K2 ve K4 bileşiklerinin iki farklı protonasyon sabitinin, K3 bileşiğinin ise üç farklı protonasyon sabitinin olduğu bulunmuştur.

In the first stage of this work which was planned in two stages, four compounds containing 3-mercapto-1,2,4-triazole were synthesized and characterized. In the characterization, instrumental techniques such as IR, 1H NMR, 13C NMR and DSC were used. In the second stage, protonation constants at compounds which were synthesized here were determined by potentiometric titration method in %60 dioxane-%40 water media at 25 ± 0.1 ºC under nitrogen atmosphere and at a constant ionic strength of 0.1 M. Obtained data were evaluated by a computer programme, BEST. After that, by using potentiometric titrations values, the distribution diagrams which are indicating the changes of concentrations of the emerging species were plotted as a function of pH by using computer program SPEXY-C.As a result of the study, it has been observed that K1, K2 and K4 compounds have two different protonation constants, but K3 compound has three different protonation constants.
Synthesis, characterization and determination of protonation constants by potentiometric titration method of new 3-mercapto-1,2,4-triazole derivatives
Keywords: Kimya