STREPTOZOTOSİN İLE DİYABET OLUŞTURULMUŞ RATLARDA AĞIR EGZERSİZİN VE METFORMİN UYGULAMASININ KAN GLUKOZ DÜZEYİ İLE KARACİĞER VE KAS DOKUSUNDA CGRP (KALSİTONİN GEN İLİŞKİLİ PEPTİT) VE LDH (LAKTATDEHİDROGENAZ) GEN İFADESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - ÖZER, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı; streptozosin (STZ) ile sıçanlarda diyabet oluşturarak uygulanan ağır egzersiz ve metformin uygulaması sonrası kan glukoz düzeyleri ile karaciğer ve kas dokusunda ki CGRP ve LDH gen ifadesi üzerine biyokimyasal ölçümleri kapsamaktadır. Yapılan çalışmada 48 adet 8 haftalık Wistar albino cinsi erkek rat her grupta 12 olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Çalışma içerisindeki bütün gruplar standart su ve yem ile beslenmiştir. Gruplar; Kontrol Grubu (n=12), Egzersiz + Diyabet Grubu (n=12), Metformin + Diyabet Grubu (n=12), Sedanter Diyabet Grubu (n=12) olarak belirlenmiştir. Kontrol Grubuna ağır egzersiz uygulanmamıştır. Egzersiz + Diyabet Grubuna STZ ile diyabet oluşturulmuş ve 6 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere ağır egzersiz programı uygulanmıştır. Metformin+Diyabet Grubuna STZ ile diyabet oluşturulmuş, haftada 5 gün oral gavaj ile metformin uygulanmıştır. Sedanter+Diyabet STZ ile diyabet oluşturulmuş ve ağır egzersiz uygulanmamıştır. 6 hafta sonunda ratlar uygun şartlarda dekapite edilerek karaciğer ve kas dokusunda CGRP ve LDH gen ifade düzeylerine bakılmıştır. Çalışma içerisinde grupların kan glikoz ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Kan glikoz seviyeleri üzerinde yapılan betimsel istatistik verilerine göre; Kontrol Grubu 87,75±6,30; Diyabet+Sedanter Grubu 388,26±175,99; Diyabet+Egzersiz Grubu 388,26±217,36 ve Diyabet+Metformin Grubu 351,77±186,67 olarak bulunmuştur. Kan glikoz seviyelerini sınamak için tekrarlayan ölçümler anova testi kullanılmış ve gruplar arasında anlamlı farklılığın olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Hangi gruplar arasında farklılık olduğunu saptayabilmek için Games-Howell testi kullanılmıştır. Kontrol Grubunun Diyabet Sedanter, Diyabet Egzersiz ve Diyabet Metformin gruplarıyla arasında anlamlı bir farklılığa sahip olduğu görülmüştür (p<0,05). Diyabet Sedanter, Diyabet Egzersiz ve Diyabet Metformin Grupları arasında anlamlı farklılık elde edilmemiştir (p>0,05). Karaciğer ve kas dokusunda CGRP gen ifade düzeyleri QRT-PCR ile belirlenip karaciğer ve kas dokusunda benzer sonuçlar elde edilmiştir. Kontrol Grubu ile karşılaştırıldığında Metformin ve Sedanter Gruplarında bu genin ifade düzeyinin anlamlı şekilde düştüğü (p<0,05), ancak Egzersiz Grubu incelendiğinde CGRP gen ifade düzeyinin kontrol grubuna kıyasla daha yüksek seviyede olduğu belirlenmiştir. LDH gen ifadesi incelendiğinde diyabetik hasar ile korele olarak hem kas dokusunda hem de karaciğer dokusunda LDH gen ifade düzeylerinin artış gösterdiği, kas dokusunda metformin uygulamasının LDH gen ifade seviyelerine olumlu etkileri olduğu, ancak karaciğer dokusunda metfromin uygulamasının LDH seviyeleri üzerine olumlu etkilerinin olduğu görülmemiştir. Çalışma bulguları incelendiğinde ağır egzersizin Sedanter Grubu ve Egzersiz Grubu arasında kan glikoz seviyesine etki etmediği anlaşılmıştır. Ratlara uygulanan egzersizin CGRP gen ifade düzeyinde olumlu etkilerde bulunduğu, ayrıca metformin uygulamasının da LDH gen ifadesine olumlu etkide bulunduğu belirlenmiştir. Ağır egzersizin CGRP ve LDH gen ifadesi üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this study; This study includes biochemical measurements on blood glucose levels and CGRP and LDH gene expression in liver and muscle tissue after heavy exercise and metformin administration in rats with streptozocin (STZ) causing diabetes. Four sets of 12 Wistar albino male rats were used in this study. Standard water and food were given to each group during the trial. Groups: Control Group (12 members), Exercise + Diabetes Group (12 members), Metformin + Diabetes Group (12 members), and Sedentary Diabetes Group (12 members). The control group did not engage in strenuous activity. Diabetes was induced with STZ in the Exercise + Diabetes group, and for six weeks, a rigorous exercise regimen was implemented five days per week. Diabetes was induced with STZ in the Metformin + Diabetes group, and metformin was given orally five days per week. Diabetes + Sedentary Lifestyle Diabetes was diagnosed with STZ and no exercise was prescribed. The rats were decapitated under controlled circumstances after six weeks, and the CGRP and LDH gene. Four sets of 12 Wistar albino male rats were used in this study. Standard water and food were given to each group during the trial. Groups: Control Group (12 members), Exercise + Diabetes Group (12 members), Metformin + Diabetes Group (12 members), and Sedentary Diabetes Group (12 members). The control group did not engage in strenuous activity. Diabetes was induced with STZ in the Exercise + Diabetes group, and for six weeks, a rigorous exercise regimen was implemented five days per week. Diabetes was induced with STZ in the Metformin + Diabetes group, and metformin was given orally five days per week. Diabetes + Sedentary Lifestyle Diabetes was diagnosed with STZ and no exercise was prescribed. At the end of 6 weeks, the rats were decapitated under suitable conditions and the CGRP and LDH gene expression levels in the liver and muscle tissue were examined. In the study, descriptive statistics of the groups were examined. The control group was 87.75±6.30; Diabetes+sedentary group 388.26±175.99; Diabetes+exercise group 388.26±217.36 and Diabetes+metformin group 351.77±186.67. When the measurement results were examined, it was observed that there was a significant difference between the groups in terms of blood glucose measurements (p<0.05). The Games-Howell test was used to look at the differences between the groups. It was observed that there was a significant difference between the control group with diabetes sedentary, diabetes exercise and diabetes metformin groups (p<0.05). There was no significant difference between diabetes sedentary, diabetes exercise and diabetes metformin groups (p>0.05). CGRP gene expression levels in liver and muscle tissue were determined by QRT-PCR, and similar results were obtained in liver and muscle tissue. Compared to the control group, the expression level of this gene decreased significantly in the metformin and sedentary groups (p<0.05), but when the exercise group was examined, it was determined that the CGRP gene expression level was higher than the control group. When LDH gene expression was examined, it was observed that LDH gene expression levels increased in both muscle tissue and liver tissue in correlation with diabetic damage, metformin administration in muscle tissue had positive effects on LDH gene expression levels, but metformin administration in liver tissue had positive effects on LDH levels. When the study findings were examined, it was understood that heavy exercise did not affect the blood glucose level between the sedentary group and the exercise group. It was determined that the exercise applied to the rats had positive effects on the CGRP gene expression level, and the Metformin application had a positive effect on the LDH gene expression. It was concluded that strenuous exercise has an ameliorative effect on CGRP and LDH gene expression.
The effects of hevy exercise and metformin implementation on blood glucose level and CGRP (Calcitonin gene related peptide) and LDH (Lactate dehyrogenase) gene expression in liver and muscle tissue in rats with streptozotocin induced diabetes
Keywords: Spor