Radyasyona Maruz Bırakılan Ratlarda Lipid Peroksidasyonu ve Bazı Antioksidan Parametreler Üzerine Propolisin Etkisi - Simsek, Halil; Kaya, Enes; Özçelik, Mehtap (My University, 2017)
Bu araştırmada, radyasyon uygulaması yapılan ratlarda kanda; MDA, GSH seviyelerinde, SOD, GSH-Px ve CAT aktivite düzeylerinde propolis verilmesi ile meydana gelecek değişikliklerin belirlenmesi amaçlandı. Araştırma 3 grup üzerinde yapıldı ve 30 adet rat kullanıldı. Birinci grup kontrol grubu olup herhangi bir uygulama yapılmadı. İkinci grup üç gün boyunca 100 mg/kg canlı ağırlık olacak şekilde % 0.9'luk serum fizyolojik tuzlu su intraperitonal (i.p.) olarak verildi ve uygulama sonunda radyasyon (6 Gy dozda gama ışını) ışınlaması (160 MLC LINAC) yapıldı. Üçüncü grup üç gün boyunca 100 mg/kg olacak şekilde propolis (i.p.) yolla verildi ve uygulama sonunda aynı dozda radyasyon uygulandı. Alınan kan örneklerinde; plazma MDA düzeyleri ile eritrosit GSH, SOD, GSH-Px ve CAT aktiviteleri spektrofotometrik yöntem kullanılmak sureti ile ölçüldü. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonunda; radyasyon grubunda, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında; plazma MDA (P<0.001) düzeyi artarken, eritrosit GSH (P<0.001), GSH-Px (P<0.001), CAT (P<0.001) ve SOD (P<0.001) aktiviteleri önemli düzeyde azalma gösterdi. Propolis + radyasyon grubunda, radyasyon grubuna kıyasla; plazma MDA (P<0.001) düzeyi istatistiksel önemde azalmasına karşın, eritrosit GSH düzeyi, SOD, GSH-Px ve CAT (p>0.05) aktivitelerinin ise etkilenmediği gözlendi. Bu çalışmada radyasyonun neden olduğu enzim aktivitesi azalmasına propolisin kullanılan dozunun artırıcı yönde etki etmediği gözlenmiştir
Keywords: Genetik ve Kalıtım; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Fizikokimya; Veterinerlik