OSMANLlLARDA SON DEViR FiKiR HAREKETLERi - Hurç, Ramazan (Fırat University, 1997)
Türkler, Anadolu'ya 1071 Malazgirt zaferiyle adım adım yerleştiler. Hristiyan alemi bu hareketin sonucu olarak yurtlarını bir bir Türklere kaptırdılar. Türklere karşı dayanma gücü olmayan Hristiyan halk, bu yenilginin sonucu olarak ya göç ettiler,ya da Türk tebalığını kabul ettiler. Bunun neticesi olarak, Hristiyan dünyasının kurduğu haçlı ordusu bir başarı elde edemedi. Ancak 1683 Viyana bozgunu ve 1699 Karlofça antlaşmasıyla Türkler kan kaybetmeye başladılar. Bu sefer yıllarm biriktirdiği kin ve düşmanlıkla Hristiyan dünyası hileuma geçti. Bu mücadelenin ana sebebi, Türkler'den Hristiyan bölgelerini geri almaktı. Bunun için oralarda yaşayan Hristiyanlara önce muhtariyet, sonra istiklal kazandırmak ve başarılı olunamazsa Hristiyanlan Türklere karşı tahrik ve teşvikle isyan ettirmekti. Bu mücadelede istenilen amaca ulaşılmaz ise Bab-ı Ali'ye baskı yaparak Hristiyanlar için muhtariyet ve istiklal anlamına gelecek reformlan uygulatmaktı
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları