PÎRÎ-ZÂDE MEHMED SÂHİB HAYATI, EDEBİ KİŞİLİĞİ, ESERLERİ VE DİVANI'NIN TENKİTLİ METNİ - TOPAL, MERAL (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi Pîrî-zâde Mehmed Sâhib, Hayatı, Edebî Kişiliği, Eserleri ve Divanı 'nın Tenkitli Metni. Meral TOPAL T. C. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Elazığ-2004, Sayfa: XI + 235 "Pîrî-zâde Mehrned Sâhib, hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve divanının tenkitli metni" konulu yüksek lisans tezi üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, Sâhib'in hayatı ve kişiliği araştırılmış, şairin eserleri tanıtılmış, yazma divanının nüshaları incelenmiştir. İkinci bölümde, Sâhib'in şiirleri içerik yönünden incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Sâhib divanının karşılaştırılmalı metni hazırlanmıştır. Pîrî-zâde Mehmed Sâhib, 17. yy'da İstanbul'da doğmuş ve 1749 yılında İstanbul'da ölmüştür. 17. yy 'İm divan şairlerinden Nâbi'den etkilenmiştir. Şairliğinin yanı sıra ilmî yönüyle de dikkat çekmektedir. Şair Türkçe, Arapça ve Farsça şiirler yazmıştır. Şiirlerinde atasözleri, deyimler ve veciz sözler sıkça kullanmıştır. Şiir ve şair hakkındaki düşüncelerini özellikle "gazel" şeklinde yazdığı şiirlerin son beyitlerinde açıklamaktadır. Anahtar Kelimeler: Sâhib, Divân, Nâbi, Tenkitli Metin, Tahlil.

II ABSTRACT Master Thesis Pîrî-zâde Mehmed Sahib, His Life, The Litterary Personality, Works and Comparative Texte of His Divan Meral TOPAL T. C. Fırat University The Institute of Social Sciences The Department of Turkish Language And Literature Elazig-2004, Page: XI +235 This master thesis contains tree chapters in which "Pîrî-zâde Mehmed Sâhib, his life, the litterary p^rsonnality, works and comparative texte of his divan." In the first chapter his life, litterary personnality and works of litterature has been inspected and his divan's manuscript variances minutelly has been examined. In the second chapter, Sahib's poems has been deeply inspected meaning point of view. In the third chapter, Comparative texte of his divan has been prepared. Pîrî-zâde Mehmed Sâhib, was born in Istanbul by the time 17th. century and died in 1749. He has been influenced Nâbi who is a divan poet of 17th. century. He is both famous as a divan's poet and scholar. The poet Sâhib has wrote poems m Turkish, Arabic and Persian languages. A lot of proverbs, idioms and terse sayings have been used in his poems.
Pîrî-zâde Mehmed Sâhib, his life, the litterary personnality, works and comparative texte of his divan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature