Saccharomyces cerevisiae’de Krom $(K_2Cr_2O_7)$ ile Oluşturulan Oksidatif Hasara Goji Berry’nin Koruyucu Etkileri - Aslan, Abdullah (My University, 2021)
Kurt üzümü antioksidan özellikleri sayesinde son zamanlarda kullanılan fonksiyonel gıdalar arasında yer almaktadır. Anti-oksidatif, kardiyo-protektif, nöro-protektif, anti-diyabet, anti-kanser ve anti-tümör özelliklerinin yanı sıra daha birçok hastalığın tedavisinde koruyucu rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada kurt üzümü’nün Saccharomyces cerevisiae de krom $(K_2Cr_2O_7)$ hasarına karşı koruyucu bir rolü olup olmadığını araştırmak için 4 grup oluşturulmuştur. Gruplar; (1) Kontrol grubu; (2) Kurt Üzümü Grubu (%10); (3) Krom $(K_2Cr_2O_7)$Grubu (10 mM); (4) Kurt Üzümü (% 10) + Krom$(K_2Cr_2O_7)$ (10 mM) Grubu. Saccharomyces cerevisiae kültürleri 1h, 3h, 5h ve 24h boyunca 30 °C'de geliştirilmiştir. Malondialdehit (MDA) düzeyleri, katalaz aktivite tayini (CAT), glutatyon (GSH) seviyeleri ve hücre gelişimi spektrofotometre ile ölçülmüştür. SDS-PAGE elektroforez analizi ile total protein değişiklikleri tespit edilmiş ve bradford metodu ile hesaplanmıştır. Çalışma sonuçlarımıza göre; Krom $(K_2Cr_2O_7)$grubu ile kıyaslandığında, Kurt Üzümü + Krom $(K_2Cr_2O_7)$ grubunda hücre gelişimi (1h, 3h, 5h ve 24h, total protein sentezi (24h), GSH seviyeleri (24h) ve katalaz aktiviteleri (24h) artarken, MDA düzeyi (24h) azalış göstermiştir. Sonuç olarak, kurt üzümü yaprağı’nın Saccharomyces cerevisiae kültüründe Krom $(K_2Cr_2O_7)$ kaynaklı oksidatif hasarı azaltarak, total protein sentezini olumlu yönde arttırdığı belirlenmiştir. Bu nedenle Saccharomyces cerevisiae kültüründe kurt üzümü yaprağı tedavisinin hücre gelişimi ve büyümesinde teşvik edici bir role sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Keywords: Oksidatif stres; Saccharomyces cerevisiae; SDS-PAGE; Krom; Kurt üzümü