TAEKWONDOCULARIN SPORA MOTİVE OLMALARINDA ÖDÜLÜN ETKİSİ - Ramazanoğlu, FİKRET; Tekin, ALİ; Zorba, ERDAL; Gürkan, ALPER CENK; Altungül, OĞUZHAN; Özer, ARZU (Fırat University, 2004)
Bu çalışma, taekwondocuların spora motive olmaları açısından ödül  uygulaması ile ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Dünya Şampiyonası aday kadrosuna çağrılan ve daha önce milli olmuş 22 erkek ve 13 bayan sporcu katılmıştır. Sporculara Mungan Ay’ın Spor Motivasyonu Ölçeği’nden kesin durum belirten ‘’Evet’’ ve ‘’Hayır’’ seçenekli sorular uygulanmıştır. Çalışmada istatistiksel yöntem olarak frekans, yüzdelikler ve çapraz tablolar kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, ödüllerin amatörlüğü etkilemediğini, ulusal ve uluslararası karşılaşmalarda sporcu ile birlikte antrenörün de ödüllendirilmesi gerektiğini, ödüllendirmede sporculara seçme şansı verilmesini, ödülün müsabaka öncesinde belirlenmesini ortaya koymuştur.