ÇEŞİTLİ ANTİOKSİDANLARIN KOBAYLARDA OLUŞTURULAN RETİNAL İSKEMİ-REPİRFÜZYON ÜZERİNE ETKİSİ - EKİN, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ ANTİOKSİDANLARIN KOBAYLARDA OLUŞTURULAN RETİNAL İSKEMİ-REPERFÜZYON ÜZERİNE ETKİSİ İhsan EKİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 42 Bu çalışma, çeşitli vitamin E formlarının, kobay retinalarında iskemi- reperfüzyon (İ-R) sırasında oluşan serbest oksijen radikallerine karşı muhtemel rolünü göstermektedir. Hayvanlar rast gele seçilerek beş gruba ayrıldılar. Bunlar, 1. grup (kontrol), 2. grup (İ-R), 3. grup (İ-R+alfa tokoferol), 4. grup (İ-R+gama tokoferol) ve 5. grup (î-R+vitamin E-TPGS) olarak adlandırıldı. Deneyde kobayların sağ gözleri iskemi- reperfüzyon için kullanıldı. 3, 4 ve 5. gruplara 24 saatlik reperflizyon sırasında üç defa subkutan enjeksiyon ile alfa tokoferol, gama tokoferol ve vitamin E-TPGS verildi. 24 saatlik reperfîizyondan sonra hayvanlar kesildi. Daha sonra, retinalar malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) ölçümü için izole edildi. Bu deneyin sonunda, iskemi-repçrfuzyon grubu ile kıyaslandığı zaman bu üç maddenin (alfa tokoferol, gama tokoferol ve vitamin E-TPGS) MDA oluşumuna karşı istatistiksel olarak önemli derecede koruyucu etki gösterdiği tespit edilmiştir. Buna ilave olarak örneklerdeki GSH miktarı belirlenmiş ve elde edilen sonuçlara göre 4. grubun GSH seviyesi 2. gruba yakın, 3 ve 5. grupların GSH seviyeleri ise 1 ve 2. gruplardan yüksek olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, vitamin E formlarından olan alfa tokoferol, gama tokoferol ve vitamin E-TPGS peroksidasyon ürünü olan MDA oluşumunu engellediği ve antioksidan olan GSH miktarını koruduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: İskemi-Reperfuzyon, Serbest Oksijen Radikalleri, Antioksidan, Glutatyon, Malondialdehit, Kobay, Vitamin E, Retina
Effect of some antioxidants on retinal ischemia-reperfusion formed in guinea pigs
Keywords: Biyoloji; Biology