DİJİTAL MARKALAŞMA SÜRECİNDE PAZARLAMA KARMASI ELEMANLARININ ROLÜ - BİLEN, DİLARA SARIEYYÜPOĞLU (Fırat Üniveristesi, 2024)
Araştırmada temel olarak dijital markalaşma sürecinin zorluklarının ortaya konulması ve pazarlama karması elemanlarının dijital markalaşma sürecindeki rollerinin incelenmesi amaçlanmıştır. BlenGroup adlı dijital marka üzerinden gerçekleştirilen uygulama sonrasında elde edilen sonuçlarda dijital markalaşma sürecinde pazarlama karması elemanlarının önemli bir rol oynadığını ve bu elemanların dijital markalaşma üzerinde anlamlı etkiler yarattığını göstermiştir. Bu doğrultuda, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, insan, fiziksel olanaklar ve süreç yönetimi bileşenlerinin her biri ile dijital markalaşma arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuç olarak gerçekleştirilen korelasyon ve regresyon analizlerinin sonucunda her bir pazarlama karması bileşeninin dijital markalaşma üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle tutundurma, süreç yönetimi ve ürün bileşenlerinin dijital markalaşma üzerinde en yüksek etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ek olarak, demografik değişkenlerin pazarlama karması elemanları ve dijital markalaşma üzerindeki etkisini analiz etmek için gerçekleştirilen ANOVA ve t-testi sonuçları, eğitim düzeyi ve cinsiyet gibi demografik faktörlerin de pazarlama karması elemanları ve dijital markalaşma algıları üzerinde anlamlı farklılıklar yarattığını ortaya koymuştur.

The study primarily aims to reveal the challenges of the digital branding process and examine the roles of marketing mix elements in the digital branding process. The results obtained after the application conducted on the digital brand named BlenGroup showed that the marketing mix elements play an important role in the digital branding process and have significant effects on digital branding. Accordingly, positive and significant relationships were found between each of the components of product, price, distribution, promotion, people, physical evidence, and process management, and digital branding. As a result, correlation and regression analyses demonstrated that each marketing mix component has statistically significant and positive effects on digital branding. Particularly, promotion, process management, and product components were found to have the highest impact on digital branding. Additionally, the ANOVA and t-test results conducted to analyze the impact of demographic variables on marketing mix elements and digital branding revealed that demographic factors such as education level and gender also create significant differences in perceptions of marketing mix elements and digital branding.
The role of marketing mix elements in the digital branding process
Keywords: Yönetim Bilişim Sistemleri