İLKÖĞRETİM BİRİNCİ KADEME TÜRKÇE ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİN YARATICI DÜŞÜNMELERİNİ GELİŞTİRMEYE ETKİSİNE YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ (TOKAT İLİ ÖRNEĞİ) - ÇAKMAK, GÜLSÜM (Fırat Üniveristesi, 2010)
Üreten ve problem çözebilen bireyler yetiştirmek için eğitim sistemleri de çağımıza uygun olmalıdır. Birey önce kendi anadilinde bu uyumu sağlarsa diğer tüm konularda da aynı başarıyı gösterebilecektir. Milli Eğitim Bakanlığı 2004 yılında ilköğretim programlarında yeni bir reform çalışmasını hayata geçirmiştir. Bu doğrultuda ilköğretim Türkçe Programı da Yapılandırmacı eğitim anlayışı doğrultusunda yenilenmiştir. 2004-2005 öğretim yılında pilot olarak uygulanan yeni program, 2005-2006 öğretim yılında ülke çapında kullanılmaya başlanmıştır.Bu araştırmanın amacı, İlköğretim Birinci Kademe Türkçe Öğretim Programının öğrencilerin yaratıcı düşünmelerini geliştirmeye etkisine yönelik öğretmen görüşlerini belirlemektir. Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilerek geçerliği ve güvenirliği sağlanan anketle elde edilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2008- 2009 öğretim yılında Tokat il merkezindeki 28 ilköğretim okulunda çalışan 407 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini 265 öğretmen oluşturmaktadır. Elde edilen veriler alt amaçlar çerçevesinde analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler; frekans, yüzde ve kay-kare testi kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin görüşleri arasında cinsiyet, mesleki kıdem, sınıf ve mevcut değişkenlerine göre genel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.Katılımcılar, 2005 yılı Türkçe Öğretim Programının yaratıcı düşünmeyi geliştirmeye uygun hazırlandığını belirtmişlerdir. Ancak araştırmada, yaratıcı düşünme becerilerinin edinme açısından ders kitaplarındaki metinlerin uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin programı uygularken çeşitli sıkıntılar yaşadıkları tespit edilmiştir. Bunlar, yaratıcı düşünmenin geliştirilmesi hakkında yeterli hizmet içi eğitim verilmemiş olması, öğrenci ders ve çalışma kitapları ile öğretmen kılavuz kitaplarının içeriğinin yeterli olmaması olarak saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: İlköğretim Türkçe öğretim programı, yaratıcı düşünme, öğretmengörüşleri.

In order to educate productive and problem-solving individuals, the Turkish education system should be adapted to the contemporary world. An individual can only be successful in other subjects if he is adequetly adapted in his native language. The Ministry of National Education started a reform action in primary curriculum in 2004. The Turkish curriculum for Grade 1 to 5 is redeveloped considering constructivist theory of education. New curriculum was piloted in 2004-2005 school year and put into practice nationwide in 2005-2006 school year.The aim of this research is to determine views of teachers about effect of primary education?s first level Turkish Curriculum on the development of students? creative thinking. Being a descriptive study, this research was carried out by using scanning model. Data were collected by means of the questionnaire which was developed and whose reliability and validity are ensured. Research participants are composed of 407 teachers teaching in 28 state (primary) schools in the center of Tokat province in the education and instruction year 2008- 2009. Research sample consists of 265 teachers. The data obtained were analysed under the title of sub-objectives. Collected data were analyzed by using frequency, percentage and Chi-Square test. Significant difference was found between views of the teachers by gender, Professional seniority, class and class size.Participants reported that the 2005 Turkish Curriculum was devised suitably for developing creative thinking. But it was concluded that texts in the course books are not suitable in terms of acquiring creative thinking skills. The results suggested that teachers' face various problems in applying the curriculum. These were; lack of in-service training about development of creative thinking and the inadequacy of student textbooks, workbooks, and the teachers books.Keywords: Primary education Turkish curriculum, creative thinking, teachers? views.
Views of teachers about effect of primary education?s first level Turkish curriculum on the development of students? creative thinking (case of Tokat City)
Keywords: Eğitim ve Öğretim