Flov Sitometre ile Boğa Spermlerinde Cinsiyetin Belirlenmesi - Demirci, Eşref (My University, 2014)
Cinsiyeti belirlenmiş sperma, X ve Y kromozomu taşıyan sperm popülasyonlarına göre yüksekderecede saflaştırılmış spermadır. Bu derlemede, boğa spermlerinde uygulanmakta olan cinsiyetinbelirlenmesi çalışmalarında elde edilen son gelişmelerin güncelleştirilmesi amaçlanmıştır.Flov sitometre kullanarak memeli hayvan spermlerinde cinsiyetin belirlenmesi veya hücrelerinayrılması boğalarda yeterince başarılmıştır. Geçerli tekniklerden birisi yüksek derecedeki birsaflıkta sperm cinsiyetini ayırmak için kullanılan flov sitometre cihazı, erkek ve dişi spermlerin DNAmuhteviyatı arasındaki %3-4'lük bir farkı ortaya çıkarmak ve onları %90'dan daha fazla saflıklaayırmak için kullanılır.Sonuç olarak saniyede toplam 20.000 sperm cihazdan geçer ve her bir cinsiyetten saniyede takriben4.000 canlı sperm eşzamanlı olarak ayrılabilir. Bugün geçerli sistem %85-95 doğruluk oranı ileyaklaşık olarak her bir cinsiyet için saatte 10-13x106 canlı sperm üretebilir. Cinsiyeti belirlenmişsperma kullanılarak, yaklaşık 7.000 güncel buzağılama sonuçlarına göre elde edilen dişibuzağıların cinsiyet oranı %89 olarak gerçekleşmiştir.
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Genetik ve Kalıtım; Veterinerlik