Hemşirelik öğrencilerinin duygusal zeka düzeyleri - Mankan, Talip; Sevgi, Yunus; Çimen, Kübra (My University, 2014)
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırmanın evrenini Malatya Sağlık Yüksekokulu’nda okuyan 1. sınıf öğrencilerinden 364 kişi oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş araştırmaya katılmayı kabul eden öğrenciler araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri Aralık 2013 tarihinde toplanmış ve 271 öğrenci ile araştırma tamamlanmıştır. Veri toplamada Kişisel Bilgi Formu ve “Duygusal Zeka Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamasının 19.18±1.45 (Max=30, Min=17) olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %30.6’sının erkek, %69.4’ünün kadın olduğu, %31’inin hemşireliği iş bulabilme kolaylığı olduğu için tercih ettiği belirlenmiştir. Çalışmaya katılanların %54.6'sı duygusal zekayı duyduğu, %70.5'inin duygusal zekayla ilgili bilgi almak istediği tespit edilmiştir. Katılımcıların Duygusal Zeka Ölçeği'nde aldıkları minimum değer 44.0, maximum değer ise 187.0 'dir. Sonuç: Araştırmanın sonucunda hemşirelik öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerinin yaş, cinsiyet, maddi durum gibi bazı sosyo-demografik özelliklerden ve alınan eğitimden etkilendiği bulunmuştur.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Duygusal zeka; Hemşirelik öğrencileri; Hemşirelik