KİTİNİN AŞILANMASI VE BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - CAN, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada kristal kitin bazı monomerlerle Atom Transfer Radikal Polimerizasyon yoluyla aşılandı. Bu teknikte kitinin primer ?OH grupları önce klorasetilklorür ile reaksiyona sokuldu. Sonra klorasetil gruplu kitin makrobaşlatıcı olarak kullanılıp CuCl / 2,2'-bipiridin katalizör sistemi yanında metakrilamit (MAM), diasetonakrilamit (DAAM), 4-nitrofenilakrilamit (NFAA) ve 2-hidroksietilmetakrilat (HEMA) ile aşılandı.Aşı kopolimerler; elementel analiz ve IR ile karakterize edildi. Bütün kopolimerlerin termal kararlılıkları ve termal geçişleri termogravimetrik analiz (TGA) ile incelendi.Ayrıca aşı kopolimerlerin serbest radikal giderme aktiviteleri ve antitümör aktiviteleri gibi bazı biyolojik aktiflikleri de incelenerek sonuçları değerlendirildi.Sonuç olarak, aşı kopolimerlerin IR, elementel ve termal analiz sonuçlarıyla biyolojik aktiflik sonuçları literatür verilerine uygun olduğu bulunmuştur.

İn this work, crystal chitin grafted with some monomers by Atom Transfer Radical Polymerization method. İn this technic primer ?OH groups of chitin reacted with chloroacetylchloride. Then chitinchloroacetate was grafted with methachrilamide (MAM), diacetonacrylamide (DAAM), 4-nitrophenylacrylamide (NFAA), 2-hydroxiethylmethachrilate (HEMA) chitin using chloracetyl group as macroinitiator and CuCl / 2,2?-bipyridine as catalyzor system.Graft copolymers chracterized by elemental analysis and IR methods. Thermal stability and thermal transition of whole copolymers studied by thermogravimetric analysis (TGA) method.İn addition, graft copolymers, such as free-radical reduction activities and the biological activity of antitumor activity by examining the results were evaluated.As a result, copolymers in the IR, elemental and thermal analysis and the results of biological activity results were fitted to the data of literatüre.
Grafting and studying of some biological properties of chitin
Keywords: Kimya; Polimer Bilim ve Teknolojisi