Kobi’lerin Finansal Sorunlarının İncelenmesinde Dış Kaynağın Rolü: Diyarbakır İli Örneği - Demır, Ozcan; Aydın, Delal; Sezgin, Eray Ekin (My University, 2019)
Çalışmamızda, Diyarbakır ilinde faaliyet gösteren 386 adet KOBI üzerinde dış kaynaktan teminedilen krediler ve bunların işletmede yarattığı sorunlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılançalışmanın sonuçlarını şu çerçevede özetleyebiliriz. İşletmelerin büyük bir bölümünün kredilerlefinansman sağladıkları ve bu kredilerin büyük bir kısmını bankalardan temin ettikleri görülmüştür.Bu bağlamda işletmelerin KOSGEB’in kredilerinden yeterince yararlanmadıkları tespiti yapılmış,bunun nedeninin de kamu borcu olan işletmelerin aldığı krediden borcu kadar kesinti yapılmasıdır.Kredi kullanan işletmeler, kredi kullanımında yaşadığı zorlukların önemli bir bölümünü teminatsağlama ve formalite- şekil şartları olarak ifade etmişlerdir. Bununla birlikte işletmelerin önemli birkısmı kredinin miktarı bakımından bir sorun ortaya koyamamaktadır. Çalışmamızdaki veriler,istatistiksel bir ortamda değerlendirilmiş ve kurulan hipotezlerin test edilmesi bu çerçevedegerçekleştirilmiştir.
Keywords: İşletme; İktisat; İşletme Finans