PELVİK ORGAN PROLAPSUSU APİKAL DEFEKLERİNİN TEDAVİSİNDE POSTERİOR İNTRAVAJİNAL SLİNG(PIVS) VE SAKROSPİNÖZ LİGAMENT FİKSASYON(SSLF) OPERASYONLARININ KISA DÖNEM SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - ŞAHİN, FETHİYE (Fırat Üniveristesi, 2008)
Amaç: Pelvik Organ Prolapsusu (POP) cerrahi tedavisinin başarısında; semptomların hafiflemesi, anatominin düzelmesi, seksüel ve visseral fonksiyonların arttırılması önemlidir. Çalışmamızda POP apikal defektlerde, yeni uygulanmaya başlayan bir yöntem olan Posterior intravajinal sling (PİVS) ve konvansiyonel Sakrospinöz ligament fiksasyon (SSLF) operasyonlarının kısa dönem sonuçları, komplikasyonları ve yaşam kalitesine olan katkıları karşılaştırıldı.Gereç ve yöntem: Bu çalışma Eylül 2007 ve Ekim 2008 tarihleri arasında kliniğimize başvuran semptomatik uterovajinal yada vajen kaf prolapsusu tanısı alan (Evre II ve daha yüksek) 40 hasta üzerinden yapıldı.20 hastaya SSLF ve/veya ek operasyonlar, 20 hastaya ise PIVS ve/veya ek operasyonlar uygulandı ve uygun görüldüğünde bu operasyonlara ek olarak histerektomi, ön onarım, arka onarım, stres inkontinans için operasyonlar yapıldı. Demografik özellikler, anamnez, yaşam kalite ve semptomları değerlendiren anketler (PISQ-12, PFIQ-7, PFDI-20, PSI-QQL, P-QoL formları) dolduruldu. Klinik muayenede Pelvik organ prolapsusu, POPQ derecelendirme sistemine göre yapıldı. Operasyonun tipi ve süresi, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar, hastanede kalış süresi, hasta memnuniyeti kaydedildi. Postop anketler tekrar dolduruldu. Hastalar 1. ve 6. haftalarda tekrar değerlendirildi.Bulgular: Her iki operasyon grubunda semptomatik ve anatomik düzelme anlamlı olarak yüksekti. Postoperatif erken dönem komplikasyonlar açısından her iki operasyonun sonuçları benzer iken PIVS grubunda postoperatif pelvik ağrı ve hastanede kalış süresi istatistiksel anlamlı düzeyde daha azdı (2.6±0.9'a karşı 3.7±1.0 p<0.01).Sonuç: PIVS ve SSLF'nun apikal prolapsus tedavisinde kısa dönem başarı oranları benzer olmakla birlikte PIVS düşük postoperatif ağrı ve kısa hastanede kalış süresiyle daha avantajlı gözükmektedir.Anahtar kelimeler: Pelvik organ prolapsusu (POP), Posterior intravaginal sling (PIVS), Sacrospinous ligament fixation (SSLF).

Objective: In the success of surgical treatment of POP; it is important to relieve symptoms, correction of anatomy, to increase sexual and visseral functions. PIVS, a new operation method started to be applied for POP apical defects and conventional SSLF operations? short term results, complications and effects on life quality are compared our study.Materials and Methods: This study was conducted between September 2007 and October 2008 over 40 patients admitted to our clinic with diagnosis of symptomatic uterovaginal or vaginal cuff prolapsus (Phase II or more). SSLF and/or additional operations to 20 patients and PIVS and/or additional operations to the other 20 patients were applied and hysterectomy, anterior repair, posterior repair and operations for stress incontinence addition to these operations were performed if required. Questionnaire forms (PISQ?12, PFIQ?7, PFDI?20, PSI-QQL forms) evaluating demographic characters, history, quality of life and symptoms were filled. During physical examination pelvic organ prolapsus was evaluated according to POPQ scoring system. Type and time of the operation, intraoperative and postoperative complications, hospitalisation period and patient satisfaction were recorded. Postoperative questionnaires were re-filled in. Patients were evaluated at 1st and 6th weeks.Results: In both group of patients, symptomatic and anatomic relief was significantly high. Whilst both operation results in terms of postoperative early complications were similar, postoperative pelvic pain were lower and hospitalisation period was shorter. (2.6±0.9 versus 3.7±1.0 p<0.01)Conclusion: In the treatment of apical prolapsus, though PIVS and SSLF?s short term success rates were similar, PIVS seems to be advantageous with low postoperative pain and short hospitalisation period.Key Words: Pelvic organ prolapse (POP), Posterior intravaginal sling (PIVS), Sacrospinous ligament fixation (SSLF).
Comparative Evaluation of Short-Term Results of Posterior Intravaginal Sling Procedure and Sacrospinous Fixation in Surgical Management of Apical Defects in Pelvic Organ Prolapse
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum