SİNCAPLARDA (SCİURUS VULGARİS) TAT PAPİLLALARININ MAKROSKOBİK VE IŞIK MİKROSKOBİK YAPISI - ÜNSALDI, ESİN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışma, sincaplarda (Sciurus vulgaris) tat papillalarının makroskobik ve ışık mikroskobik yapısını incelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmada, 10 adet ağaç sincabı kullanıldı.Makroskobik olarak sincap dili nispeten uzun ve dardı. Dil, yaklaşık 2.75 cm. uzunluğunda ve 0.75 cm. genişliğindeydi.Sincap dilinde papilla fungiformis ve papilla vallata olmak üzere 2 çeşit tat papillası bulunmaktaydı.Papilla fungiformis'lerin dilin üst yüzünde mantar biçiminde çıkıntılar olarak papilla filiformisler arasında dağıldıkları görüldü. Fungiform papilllalar, dilin ön yarımında 310 adet sayıldı. Arka yarımında ise 53 adet sayıldı.Papilla fungiformis'ler çok katlı yassı bir epitel ile örtülüydü ve dışında keratin lamelleri bulunmaktaydı. Papilla'nın tepesinin ortasında intraepiteliyal olarak yerleşmiş bir adet tat tomurcuğu (Caliculus gustatorius) yer almaktaydı ve bu tat tomurcuğu bir adet tat porusu ile ağız boşluğuna açılmaktaydı.Sincap'ta dilin arka kısmında, gövdesi ile kök kısmı arasında, üst yüzde etrafı derin bir hendekle çevrili üç adet papilla vallata görüldü. Bu papillalardan ortadaki daha geride bulunmaktaydı. Ters V şeklinde dizilmişlerdi.Papilla vallata çok katlı yassı bir epitelle örtülüydü. Tat tomurcukları hendeğin sadece iç duvarında ve alt yarımında intraepiteliyal olarak yer almaktaydı ve genellikle her duvarda ortalama 4 adet bulunmaktaydı. Papilla vallatada toplam 278 adet tat tomurcuğu sayılmıştır. Hendek duvar yüzey alanı da 0.58 mm² olarak hesaplanmıştır.Makroskobik olarak dilin her iki posterolateral kenarında 12 yapraktan oluşan papilla foliata görünümünde mukoza kıvrımları tespit edilmesine rağmen ışık mikroskobik yapıda tat papillasına ait hiçbir bulguya ulaşılamamıştır.Anahtar kelimeler: Sincap, Tat papillaları, Işık Mikroskop

This study was carried out to examine macroscopic and light microscopic structure of gustatory papillae in squirrels. In this study, 10 tree squirrels were used.Macroscopically, squirrel tongue was relatively long and narrow. The tongue was about 2.77 cm long and 0.75 cm wide.There were two types of taste papillae in squirrel tongue. These were papillae fungiformes and papillae vallatae.It was observed that fungiform papillae were distributed among the filiform papillae, being fungus-shaped protuberances on the surface of the tongue. The number of fungiform papillae was reported to be 310 on anterior part of the tongue. On the posterior part, 53 fungiform papillae were observed.Papillae fungiformes were covered with a strafied squamous epithelium and on the outer of it?s there were keratine lamellae. An intraepitelial taste bud (Caliculus gustatorius) was located in the middle of the top of the papillae and this taste bud was connected to mouth cavity with a taste pore.In squirrel, at the posterior part of the tongue, between the body and the root, it was observed 3 vallatae papillae surrounded by a deep ditch. These three papillae were positioned in the shape of ?. Such that; The one in the middle was located at the back of the other two.Papillae vallatae were covered with a strafied squamous epithelium. Taste buds were located intraepitelially only on the inside wall and on the bottom-half of the ditch. And they were generally counted to be only 4 on the each wall. In totally, it was counted 278 taste buds in vallata papilla. Ditch wall surface area was calculated to be 0.58 mm².Macroscopically, it was determined mucosa crimpts that they consist of 12 laminae on the each posterolateral edge but it wasn?t found any findings about taste papillae at the light microscopic observations.Key words: Squirrel, Gustatory papillae, Light Microscopy.
Macroscopic and light microscopic structure of taste buds in squirrels
Keywords: Veteriner Hekimliği; Anatomi