ELAZIĞ'DA KÜÇÜK SANAYİNİN DURUMU VE GELİŞME POTANSİYELİ: ELAZIĞ KÜÇÜK SANAYİSİNDE FAALİYET GÖSTEREN İŞYERİ SAHİPLERİ ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - YILMAZ, ALİ SIRRI (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi V ELAZIĞ'DA KÜÇÜK SANAYİNİN DURUMU VE GELİŞME POTANSİYELİ: Elazığ Küçük Sanayiinde Faaliyet Gösteren İşyeri Sahipleri Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma Ali Sırrı YILMAZ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı 2000, Sayfa 160+XIV Bu çalışmanın konusunu, "Elazığ'da Küçük Sanayinin Durumu ve Gelişme Potansiyeli: Elazığ'da Küçük Sanayide Faaliyet Gösteren İşyeri Sahipleri Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma" teşkil etmektedir. Bu araştırma, bazı varsayımların test edilmesinden çok mevcut durumun tespitine yöneliktir. Araştırmamızın amacı, Elazığ'da faaliyet gösteren işyeri sahiplerinin sosyo-kültürel ve ekonomik durumlarının ve gelişme potansiyellerinin yansıtılmasıdır. Çalışmamız bulguları bizi şu sonuçlara ulaştırmıştır: Küçük sanayiciler, daha çok genç ve orta yaş gurubundan, eğitim düzeyleri pek yüksek olmayan, hızla kentlileşmekte olan, çoğunlukla kent dışı doğumludurlar. Aile kurumuna çok önem veren çalışma gurubumuzun büyük kesimi orta ve ortanın üstü bir toplumsal konumdadırlar. Bölge itibarıyla merkezî bir konumda olan Elazığ'ın bu konumdan istenilen oranda faydalanamadığı ifade edilebilir. Ekonomik bakımdan iyi bir durumda olmayan küçük sanayicilerimiz,devletten kredi ve danışmanlık konularında destek beklemektedirler. Değer yargılan açısından muhafazakar olarak görülen küçük sanayicilerin belirli bir düzeyde gelişme potansiyeline sahip oldukları söylenebilir. ANAHTAR KELİMELER: Küçük sanayi, Küçük sanayici, İşletme, Toplumsal kalkınma, Gelişme, Zihniyet l

VI SUMMARY Master Thesis ^ THE SITUATIOAN AND DEVELOPMENT POTENTIAL OF SMALL INDUSTRY IN ELAZI?: A Sociologic Research on Small Industrialists Who Activate in Elazığ Ali Sırrı YILMAZ Fırat University Institution For Social Sciences Sociology Main Science Branch 2000, Page 160+XIV This is an area research called "The Situation and Development Potential of Small Industry in Elazığ: A Sociologic Research on Small Industrialist Who Activates in Elazığ". This research is determining the present situation rather than testing some hypothesis. The aim of the research is to reflect the socio-cultural and economic properties of the small industrialist and development potential of small industry. The data that were obtained by our research has made us to get those results: Small industrialists are mostly from young and middle age group. Their education level is not at a higher degree and much of them who are in a rapid urbanism were born in town. Nearly, whole of them are situated in middle and middle-up class, who have given more importance to the family institution. According to the position of Elazığ in its district, it can be said that Elazığ is unable to perform this. The small industrialists who' are not in a good financial position expect supports at credit and information from the government. It can be said that, as regarded to value judgment, our small industrialists who seem to be conservative have level of development potential, even if low. KEY WORDS: Small Industry, Small Industrialist, Establishment, Social Development, Economic Mentality 1
The Situation and development potential of small industry in Elazığ: A sociological research on small industrialist who activate in Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology; İşletme; Business Administration