Kuduz Riskli Temas Bildirimlerinin Değerlendirilmesi - Balın, Şafak Özer; Denka, Affan (My University, 2016)
Amaç: Çalışmamızda, 2013-2014 yıllarında Elazığ Harput Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları polikliniğine kuduz şüpheli hayvan teması sebebiyle başvuran olguların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma verileri, 151 kuduz riskli temas bildirimi yapılan olgu kayıtlarının geriye dönük incelenmesiyle değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Tüm istatistiksel veriler için p<0.05 anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Olguların 99'u (%65.6) erkek, 52'si (%34.4) kadın ve yaş ortalaması 33.67±21.17 idi. Çalışmamızda kuduz riskli temasın büyük bir çoğunluğunun yaz mevsiminde ve 0-15 yaş grubunda olduğu gözlendi. Tüm riskli temasların %58.3'ünü köpek ve %27.2'sini kedi temasları oluşturmaktaydı. Olguların çoğu (%86.1) profilaktik aşı programına alınmıştı. Bunların 112'sine (%74.2) 5 doz ve 16'sına (%10.6) 3 doz olmak üzere koruyucu aşı yapılmıştı. Yine, olguların 89'una (%59) ek olarak at kaynaklı kuduz immünglobulini uygulanmıştı. Çalışmaya alınan 151 olgunun hiçbirinde şimdiye kadar kuduz gelişimi bildirilmedi. Sonuç: Kuduz ülkemizde halen önemini korumaktadır. Hayvan sahipleri kuduz hakkında bilinçlenmeli ve hayvanlarının periyodik aşılamalarını aksatmamaları konusunda hassas davranmalı, sahipsiz hayvanların ise belediyeler aracılığıyla kontrolü sağlanmalıdır.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı