İlköğretim öğretmenlerinin müfettişlik kavramına ilişkin metaforik algıları - Töremen, Fatih; Döş, İzzet (My University, 2009)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okulu öğretmenlerinin müfettişlik kavramına ilişkin algılarını, metaforlar aracılığıyla ortaya çıkarmaktır. Veriler Gaziantep il merkezimdeki ilköğretim okullarından tesadüfi seçilen yirmi ilköğretim okulundaki öğretmenlerden toplanmıştır. 418 anket değerlendirilmiştir. Araştırma anketinde gerekçeleriyle birlikte otuz bir metafor ve bir açık uçlu soru sorulmuştur. Açık uçlu soru, \"Sizce müfettiş... benzer. Çünkü...\" şeklinde verilmiştir. İstatistiksel olarak ortalama, yüzdelik, frekans dağılımlarına bakılmıştır. Çalışma sonunda müfettişlerin öğretmenler tarafından nasıl algılandığına ilişkin metaforlar üretilmiş ve anket maddelerine verilen cevaplar yorumlanmıştır. Yüz yirmi üç metafor üretilmiştir. Üretilen metaforlar ağırlıklı olarak olumsuz nitelendirilen benzetmelerden oluşmuştur. Yetmiş altı tane olumsuz, yirmi tanesi hem olumlu hem olumsuz yönleri olan benzetmeler, sekiz tanesi ise müfettişlere gerek olmadığı şeklindeki benzetmelerdir. Sadece on iki tanesi olumlu düzeyde anlam yüklenen benzetmeler olarak tespit edilmiştir. Geriye kalan yedi metafor için ya gerekçe belirtilmemiş ya da aynı anlamda kullanılmıştır.
Keywords: Gaziantep; ilk öğretim öğretmenleri; müfettişler; okul müfettişleri; metaforik algılar; müfettiş mataforları; metaforlar