TRİKLORETİLEN UYGULANAN RATLARIN OVER VE UTERUS DOKULARINA BENFOTİAMİN'İN ETKİLERİ - KAPLAN, SELÇUK (Fırat Üniveristesi, 2015)
Trikloretilen (TCE) klorinli hidrokarbondur. Esas olarak metal parçalarının indirgenmesinde kullanılmaktadır. TCE maruziyeti genellikle TCE ile kontamine suların kullanımı veya metal indirgeme işlemleri sırasındaki buharlaşma ile olmaktadır. TCE leke gidericilerde, yapıştırıcılarda, parke temizleme solüsyonlarında bulunduğundan dolayı ev içinde de bulunabilen zararlı bir maddedir. Yapılan bir çok çalışmada TCE nin böbrek, karaciğer, testis ve over dokuları üzerine toksik etkileri gösterilmiştir. Vitamin B1'in yağda çözünen hali benfotiamindir. Benfotiaminin reaktif oksijen türleri üzerinde baskılayıcı olduğu gösterilmiştir. Bu çalışma ile TCE uygulanan sıçanların over ve uterus dokularına benfotiamin'in etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 24 adet 8-10 haftalık Wistar albino cinsi dişi sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna deney süresi olan 3 hafta boyunca herhangi bir uygulama yapılmadı. TCE grubuna 1000 mg/kg/gün TCE oral olarak verildi. TCE+Benfotiamin grubuna 1000 mg/kg/gün TCE ile birlikte 70 mg/kg/gün Benfotiamin oral olarak uygulandı. Benfotiamin grubuna ise Benfotiamin 70 mg/kg/gün oral olarak verildi. Deney süresi sonunda tüm gruplardaki sıçanlar anestezi altında dekapite edildi. Dekapitasyonun ardından sıçanların over ve uterus dokuları hızla çıkarılıp uygun fiksatiflerle tespit edilip ardından histolojik takip serilerinden geçirilip parafin bloklara gömüldü. Parafin bloklardan alınan doku kesitlerine Masson-Trikrom boyası yapılarak gruplar arası histopatolojik farklılıklar incelendi. Ayrıca bu kesitlere TUNEL tekniği uygulanarak apoptotik hücreler tespit edildi. Bununla birlikte over ve uterus dokularında Malondialdehid (MDA) seviyelerine bakılacağından dokular çalışma gününe kadar -80 °C'de saklandı. Over dokusunda TCE grubunda MDA düzeyleri, apoptotik hücreler ve histopatolojik değişikliklerde belirgin olarak artış izlendi. TCE grubuyla kıyaslandığında ise TCE + Benfotiamin grubunda bu değişikliklerde azalmalar gözlendi. Uterus dokusunda ise TCE grubunda MDA düzeyleri azalmış gözlenirken TCE + Benfotiamin grubunda MDA düzeylerinde belirgin artış izlendi. Apoptotik hücreler için yapılan değerlendirmede gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Histopatolojik olarak uterusta TCE grubunda belirgin inflamatuar hücre artışı izlenirken TCE + Benfotiamin grubunda bir değişiklik gözlenmedi. Sonuç olarak; TCE'nin over dokusunda MDA, apoptotik hücreler ve histopatolojik değişiklikleri arttırdığı ve tedavi olarak verilen Benfotiamin bu değişikliklerde azalmalar yaptığı, uterus dokusunda ise TCE'nin sınırlı bazı değişikler yaptığı, gelecekte daha ileri ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Trikloretilen, Over, Uterus, Benfotiamin

Trichlorethylene (TCE) is a chlorinated hydrocarbone. Essentially it is used for reduction of metals. TCE exposure usually becomes the water is contaminated with TCE or evaporates methal reduction process. Because of TCE found in adhesives, for flooring cleaning solution, stain remover is a hazardous substance that can be found in the house. Many studies done by TCE showed its toxic effects on liver, kidney and ovarian tissues. Benfothiamin is vitamin B1's fat soluble form. Benfothiamin showed repressive effect on reactive oxygen metabolites. The aim of this study was to investigate the effects of benfothiamin on ovarian and uterus tissue of rats exposed to TCE. In this study, 24 female 8-10 weeks old Wistar-Albino rats were used. The rats were randomly divided into 4 groups. Nothing was given during the 3 weeks test period to control group. It was given 1000mg/kg/day TCE to TCE group, orally. It was given 1000mg/kg/day TCE and 70 mg/kg/day benfothiamin to TCE+Benfothiamin group, orally. It was given 70mg/kg/day benfothiamin to benfothiamin group, orally. After the experimental period the all groups of rats were decapitated under anesthesia. After decapitation removed ovarian and uterus tissues were embedded into paraffin blocks by routine procedures for histologic evaluation. The tissue sections are received from paraffin blocks is stained with Masson Trichrome and examined the histopathologic changes in groups. Also TUNEL technic was applied to this section and established apoptotic cells. However over and uterine tissues is hold in -80 °C for measure MDA (malondialdehid) levels. Ovarian tissues in TCE groups showed significant increase MDA levels, apoptotic cells and histopathologic changes. Compared with TCE group in TCE+Benfothiamin group the changes showed decrease. In the uterine tissue, while MDA levels showed decrease in TCE group, MDA levels showed significant increase in TCE+ Benfothiamin group. There is no important different between groups in evaluation of apoptotic cells. Histopathologically, while inflammatory cells increased in TCE group's uterus tissue, TCE+Benfothiamin group was no changes. Consequently, TCE enhances MDA, apoptotic cells and histopathologic changes in over tissue and treatment of Benfothiamin reduces these changes. After all TCE has made limited changes in uterus, more advanced and extensive studies are needed to designate other effects. Keywords: Trichlorethylene, Uterus, Over, Benfothiamin
Effect of benfotiamine on ovarian and uterine tissues of rats administered trichloroethylene
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum