YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA KATILAN BAKIR’IN PERFORMANS VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ - Azman, Mehmet Ali; Yılmaz, Mehmet (Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 2006)
Bu araştırma yumurta tavuğu rasyonlarına iki farklı düzeyde katılan bakırın yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ile bazı kan parametreleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma, her birinde 4 alt grup bulunan 3 grupta toplam 96 adet yumurtacı tavuk (Nick-chick) ile yürütüldü. Tavuklar, her biri 32 hayvan içerecek şekilde, bir kontrol ve iki deneme grubuna rasgele dağıtıldı. Araştırmada bakır katılmayan temel rasyon kontrol grubunu ve bu rasyona 125 ve 250 mg/kg düzeyinde bakır olacak şekilde bakır sülfat katılmasıyla oluşturulan rasyonlar deneme gruplarını oluşturdu ve deneme 56 gün sürdürüldü. Denemede, günlük yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yemden yararlanma oranı ile serum kolesterol, trigliserit ve HDL kolesterol düzeyleri bakımından gruplar arasında farklılıklar önemsizken, 250 mg/kg bakır katılan grupta LDL kolesterol düzeyinin azaldığı (P<0.05) tespit edilmiştir. Sonuç olarak, araştırmada elde edilen bulgular, yumurta tavuğu rasyonlarına 125 ve 250 mg/kg düzeyinde katılan bakırın verim performansı, serum kolesterol, serum trigliserit ve HDL kolesterol düzeyleri üzerine istatistiksel olarak önemli etki yapmadığı, 250 mg/kg bakır katılan grupta ise LDL kolesterol düzeyinin azaldığı tespit edilmiştir.

A study was carried out to determine the effects of copper sulfate supplementation on egg production, egg weight, feed consumption, feed efficiency, and some blood parameters of layers. Total of 96, Nick-chick (white) layer hens were randomly assigned to 3 groups. The birds were fed with corn–soy based layer diets (control group) or fed with 125 or 250 mg/kg supplemented copper from copper sulfate (experimental groups) during experiment. Daily feed intake, egg production rate, egg weight and feed conversion ratio were not affected by the treatments. Serum cholesterol, triglyceride, and HDL cholesterol levels were not affected by copper supplementation, but in 250 mg/kg copper sulfate supplemented group, LDL cholesterol levels decreased (P<0.05). In conclusion, the data shows that dietary copper supplementation has no significant effects on performance, serum cholesterol, triglyceride, and HDL cholesterol levels, on the contrary 250 mg/kg copper supplementation decreases LDL cholesterol levels
The effects of dietary supplementation of copper sulfate on performance and some blood parameters of laying hens