Alfred Hitchcock'un arka pencere filminin mekânsal analizi - Yalçınkaya, Ece Nur (Fırat Üniveristesi, 2026)
Sinema, geçmişten günümüze toplumun her kesimini etkileme yeteneğine sahip bir sanat dalı olarak kabul edilebilir. Toplumu bilinçlendirme, çeşitli kültürler ve hayatlar hakkında bilgi sahibi olma, hayal gücünü geliştirme gibi türlü katkıları olduğu değerlendirilebilen sinemanın, dünya üzerindeki etkisinin büyük olduğu bilinmektedir. Beyaz perde, insanlığın ve toplumun sesi olurken, nesilden nesile bilgi aktarım aracı olarak tarihî açıdan da önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra insanı farklı atmosferlere çekebilen, bu dünyadan farklı olan veya gerçek hayatta yaşanması mümkün olmayan dünyalara götürebilen, bu yönüyle gerek zihin dünyasına etki edebilen gerekse gerçek dünyadan sıyrılmaya katkısı olan bir sanat dalı olarak nitelendirilebilir. Sinemanın, insanlık tarihi açısından değerli bir sanat olduğu kanısına ulaşılabilirken bu sanatı sanat yapan sanatçıların göz ardı edilemeyecek ölçüde önem arz ettikleri ve bu sanatçıların başında yönetmenlerin geldiği söylenebilir. Yönetmen, filmleri aracılığıyla sinemaya can veren sanatçıdır. Sinemaya can veren sanatçılar arasında, korku ve gerilim ustası olarak bilinen Alfred Hitchcock'un da ismi bulunmaktadır. Hitchcock, yapmış olduğu filmlerle seyirciye gerilimi, korkuyu, tedirginliği ve bu duygularla harmanladığı aşkı, sevgiyi ve komediyi hissettirebilen bir yönetmen olarak değerlendirilebilir. Usta ismin filmlerinin birçoğu tarihe kazınarak sinema teknikleri açısından örnek olarak gösterilmeyi başarmış filmlerdir. Bu filmler içerisinde, çalışmanın temel konusu olan Arka Pencere filmi de dahil edilebilir. Çalışmada Arka Pencere filminin mekânsal analizi nitel bir araştırma kapsamında yapılmaya çalışılmış olup, literatüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Arka Pencere filmi gerek ahlaksal muhakemeleriyle gerek insani ilişkileriyle gerekse göstermiş olduğu hayatların içerisindeki çeşitli problemlerle seyirci üzerinde etki bırakan ve seyirciyi düşünmeye sevk eden bir film olarak karşımıza çıkmaktadır. Hitchcock, sinema sanatını korku ve gerilim duyguları üzerinden işleyerek insanlığın dokunulmamış yönlerine dokunmayı, gün yüzüne çıkamayan veya çıkmayı bekleyen türlü duyguları gün yüzüne çıkarmayı amaçlayan ve bunu başarmış olan önemli bir isimdir.

Cinema can be considered an art form capable of influencing all segments of society from the past to the present. Known for its contributions such as raising public awareness, providing knowledge about diverse cultures and lifestyles, and enhancing imagination, cinema's impact on the world is significant. The silver screen, while being the voice of humanity and society, also holds historical importance as a means of transmitting knowledge from generation to generation. Furthermore, it can be described as an art form that draws people into different atmospheres, transports them to worlds different from this one or impossible to experience in real life, and thus influences their minds and contributes to their escape from the real world. While it can be concluded that cinema is a valuable art form in terms of human history, the artists who make this art form are of undeniable importance, and directors are at the forefront of these artists. The director is the artist who breathes life into cinema through their films. Among the artists who have given life to cinema is Alfred Hitchcock, known as a master of horror and suspense. Hitchcock can be considered a director who, through his films, makes the audience feel suspense, fear, anxiety, and a blend of love, affection, and comedy. Many of the master's films have been etched into history and are considered exemplary in terms of cinematic techniques. Among these films is Rear Window, the subject of this study. This study attempts a spatial analysis of Rear Window as part of a qualitative research, aiming to contribute to the literature. Rear Window is a film that leaves an impact on the audience and prompts them to think, both through its moral reasoning, its human relationships, and the various problems it depicts in life. Hitchcock is an important figure who aimed to touch upon the untouched aspects of humanity by using fear and suspense in his cinematic art, bringing to light various emotions that remain hidden or are waiting to be revealed, and he succeeded in doing so.
A spatial analysis of Alfred Hitchcock's film rear window
Keywords: Radyo-Televizyon