AYRANCI (KARAMAN) YÖRESİ AĞIZLARI (İNCELEME- METİNLER- SÖZLÜK) - YILDIRIM, ÜNAL (Fırat Üniveristesi, 2007)
İnsanı var eden ve ona millet olma bilincini aşılayan en önemli unsurlardan biri de dildir. Dil de yazı dili ve konuşma dili olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Konuşma dilinde sosyal çevreye bağlı olarak birtakım farklılıklar görülür. Bu farklılıklar esas itibariyle kelimeleri söyleyiş ile bazı ses ve şekil ayrılıkları etrafında toplanır. Böylece bir dilin lehçeleri, şiveleri ve ağızları oluşur. Ağız çalışmaları da dilde meydana gelen bu farklılaşmayı konu almaktadır. Ağız çalışmaları, sözlü kültürümüzün kaybolmaya yüz tutmuş zengin dil değerlerini gün ışığına çıkararak yazı diline kazandırılmasını ve nesilden nesile aktarılmasını amaçlamaktadır. Yapılan ağız çalışmaları ile dil zenginleşmekte ve kelime haznesi genişlemektedir. Bir dilin bilinmeyen yönlerine ışık tutan ağız çalışmalarının bu açıdan çok büyük bir önemi vardır. Biz de bu çalışmamamızda Türk dili açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Karaman ilinin Ayrancı ilçesi ağızlarını derleyerek, bu yörenin karakteristik dil özelliklerini tespit etmeye ve tespit edilen bu özellikleri gramatikal açıdan incelemeye çalıştık

Language is one of the most important factors which make human concious of himself as an individiual and a member of a nation. A language is divided into two groups as written language and spoken language. Spoken language has some differences in it depending on social circumstances and environment. These differences are the ones in the pronounciation and phonetics of words. A language has some dialects and accent due to these differences. Studies on dialects deal with such differences in a language. These studies also aim at bringing out the linguistic values of our oral culture which is about to be forgotten and making them to be used in written language by the next generations. Dialectic studies have some important roles in the vocabular progress of a language. In this study we collected the dialects of Ayrancı, a district of Karaman and analysed of their linguistic and grammatical structures.
Dialects of Ayranci(Karaman) (study- texts-dictionary)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı