İzole kobay mesane kasında asetilkolinle indüklenen kontraksiyonların sildenafil (Viagra®) ile inhibisyonu: İn vitro çalışma - Onur, Rahmi; Orhan, İrfan; Semerciöz, Atilla; Ayar, Ahmet (My University, 2005)
Aşırı aktif mesane, lokal bir patoloji ve metabolik hastalık olmaksızın, detrusor aktivitesinde artma, istemsiz kasılma ve/veya inkontinans olarak tanımlanır. Tedavide antikolinerjik ilaçların yan etkileri çokluğu nedeniyle farklı tedavi modelleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bunlar arasında, düz kas tonusu regülasyonunda önemli rol oynayan fosfodiesteraz inhibitörleri de bulunmaktadır. Bu çalışmada, sildenafılin (Viagra®) izole kobay mesane kasında agonistle indüklenen kontraksiyonlara olan etkilerini incelemeyi amaçladık. Erişkin tipte ve ağırlıkları 400-450 gr olan toplam 10 kobay (Guinea-pig) hayvanından elde edilen izole mesane kesitleri önceden hazırlanan ve içerisinde 37°C pH 7.4 fizyolojik şalin solüsyonu bulunan ve devamlı olarak %95 02 ve %5 C02 ile gazlandırılan ısı ceketli çift çeperli izole organ banyosunda 1 gramlık pasif istirahat gerimi sağlanarak asıldı. 10 |iM asetilkolin (Ach) organ banyosuna eklenerek güçlü kasılmalar indüklendi. Agonistle indüklenen kasılma amplitüdleri ve sıklıkları ile sildenafil uygulaması sonrası kasılmalarda oluşan izometrik gerilme kayıtları 10 dakikalık aralıklarla ölçüldü.Asetiikolinle indüklenen izole kobay mesane kesitlerinde ortalama amplitüd (SEM), 1.81±0.31g idi. Sildenafil (0.5mM) uygulaması sonrası kasılma amplitüdü anlamlı olarak azalma gösterdi ve ortalama 0.76±0.15 g olarak kaydedildi. Asetiikolinle indüklenen izole kobay mesane kasına sildenafil uygulanması ile kasılma frekansında da anlamlı azalma izlendi. İn vitro sildenafil uygulaması ile detrusor kasılmaları amplitüdünde düşme ve kasılma sıklığında azalma meydana gelişi, fosfodiesteraz inhibitörlerinin aşırı aktif mesane ve detrusor instabilitesi tedavisinde potansiyel tedavi metodları arasında yer alabileceğini desteklemektedir.
Keywords: Mesane; 3'; 5'-siklik-GMP fosfodiesteraz; sildenafil; Kas kasılması; Kobaylar; Fosfodiesteraz inhibitörleri